Opciók nyomtatása

Fekete babos burger

Leírás

Soha nem lehet elég módot találni arra, hogy babot illesszünk be a napi étkezésekbe. A burger pedig az egyik legélvezetesebb módja!

Tálald 100%-ban teljes kiőrlésű pirított zsemlén a kedvenc feltéteiddel. Ezek a burgerek jól fagyaszthatók, így érdemes megduplázni az adagot, hogy mindig kéznél legyenek a gyors kiengedéshez és fogyasztáshoz.

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely
  • ½ csésze dió
  • 1 kb. 2 cm-es darab friss kurkuma, reszelve (vagy ¼ teáskanál őrölt kurkuma)
  • ½ csésze apróra vágott lilahagyma
  • ⅓ csésze apróra vágott gomba
  • 1½ csésze főtt vagy 1 db 425 g-os, BPA-mentes konzerv sótlan fekete bab, jól leöblítve és lecsepegtetve
  • 2 evőkanál tahini vagy mandulavaj
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál aprított friss petrezselyem
  • 2 teáskanál fehér miso paszta
  • 1 teáskanál hagymapor
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál ízesített fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. Tedd a zabpelyhet, a diót és a kurkumát egy konyhai robotgépbe, és dolgozd finomra.
  2. Add hozzá a lilahagymát, gombát, babot, tahinit és lenmagot, majd keverd össze a robotgéppel.
  3. Add hozzá a maradék hozzávalókat, és keverd össze alaposan.
  4. Csípj ki egy keveset a keverékből, és teszteld: ha túl nedves, adj hozzá még zabpelyhet; ha túl száraz, adj hozzá 1 evőkanálnyi vizet.
  5. Öntsd ki a keveréket egy munkalapra, oszd négy egyenlő részre, és formázz belőlük kb. 1,5 cm vastag pogácsákat. Tedd egy tányérra, és hűtsd 30 percig.

Sütés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra.
  2. Bélelj ki egy tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral, és helyezd rá a burgereket.
  3. Süsd a burgereket forróra és enyhén barnára, egyszer megfordítva, kb. 25 percig.
  4. Tálald forrón, ízlés szerint.


    Forrás: The How Not to Die Cookbook
    A recept forrása: részlet THE HOW NOT TO DIE COOKBOOK: 100+ Recipes to Help Prevent and Reverse Disease című könyvből, szerzők: Michael Greger és Gene Stone.
    Copyright © 2017 Michael Greger.
    A Flatiron Books engedélyével újranyomva. Minden jog fenntartva.
    Fényképezte: Antonis Achilleos.
Kulcsszavak: vegán, bab, rizs, növényi, burger