Opciók nyomtatása

Földimogyorós mártogatós szósz

Leírás

Hozzávalók:

  • ¾ csésze krémes mogyoróvaj
  • ¼ csésze rizsecet
  • ⅓ csésze csökkentett nátriumtartalmú tamari vagy szójaszósz
  • 3 evőkanál tetszés szerinti szirup (agavé, rizs, juhar mind jó)
  • 1½ teáskanál reszelt friss gyömbér vagy ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1-2 gerezd fokhagyma, préselve vagy apróra vágva, ízlés szerint
  • ¼ teáskanál vörös chilipehely, plusz egy kevés a díszítéshez
  • 2-4 evőkanál víz vagy kókusztej (vagy amennyi szükséges a kívánt állag eléréséhez)

Opcionális díszítés: Aprított pirított mogyoró és további chilipehely.


Elkészítés:

  1. Egy 2 csészés mérőpohárban vagy közepes méretű keverőtálban keverd össze az összes hozzávalót, amíg alaposan össze nem áll. Ha a mogyoróvajad különösen sűrű, lehet, hogy szükséged lesz mind a 4 evőkanál vízre (vagy még többre), hogy a keverék hígabbá váljon.
  2. Ízlés szerint igazítsd az ízeket. Ha például sósabb szószt szeretnél, adj hozzá egy gerezd fokhagymát, ha édesebbet, akkor még egy kevés szirupot.
  3. Ha a szószt partimártogatósnak készíted, öntsd át egy tálba, és szórd meg aprított mogyoróval és chilipehellyel, hogy látványosabb legyen!
Kulcsszavak: vegán, mogyoró, kence, növényi, pástétom, mártogatós, szósz