¼ teáskanál finom tengeri só (opcionális - hagyd ki, ha sós vajat használsz)
6 evőkanál vegán vaj, olvasztva
1 evőkanál juharszirup vagy agávé
½ teáskanál vaníliakivonat
ELKÉSZÍTÉS
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Egy nagy teljesítményű konyhai robotgép táljába tedd a zabpelyhet, cukrot, fahéjat és, ha használod, a sót. Dolgozd össze körülbelül 10 másodpercig, majd addig aprítsd, amíg a zabpelyhet nagyrészt felaprítod, de még durva állagú marad.
Add hozzá az olvasztott vajat, juharszirupot és vaníliakivonatot. Dolgozd össze újra, amíg minden egyenletesen eloszlik. A keverék legyen nedves és könnyen összeálljon, ha megnyomod.
Kanalazd a zabos keveréket egy 23 cm-es üveg vagy kerámia piteformába. Egyenletesen oszd el, majd a középről indulva nyomkodd le erősen a keveréket az aljára és az oldalakra. Ehhez használhatsz egy pohár vagy mérőedény lapos alját. Az oldalaknál kézzel is alaposan nyomkodd le.
Süsd 16-18 percig, amíg a tészta megszilárdul és enyhén aranyszínű lesz. Az utolsó néhány percben a tészta kicsit felpuffadhat. Miután kiveszed a sütőből, egy mérőedény vagy nagy kanál segítségével finoman nyomd vissza.
Hagyd teljesen kihűlni.
És most jöjjön a sajttorta készítés!
HOZZÁVALÓK A "SAJTTORTÁHOZ":
1 db 23 cm-es (9 hüvelykes) átmérőjű darált kekszes alap (lásd: fentebb)
450 g selyem tofu, lecsepegtetve
180 ml cukrozatlan növényi tej (pl. mandulatej)
80 g (bő ½ csésze) nyers kesudió (lásd 2. megjegyzés)
100 g cukor
½ teáskanál citromhéj, reszelt
80 ml (⅓ csésze) citromlé, elosztva
1 teáskanál vaníliakivonat
½ teáskanál tengeri só
3 evőkanál nyílgyökérpor vagy kukoricakeményítő
2 teáskanál agar-agar por
Elkészítés
Kesudió előkészítése: Ha nincs nagy teljesítményű turmixgéped, áztasd a kesudiót egy éjszakára vízbe, majd szűrd le. Alternatívaként öntsd le forró vízzel, és hagyd ázni 1-2 órán át, vagy használj 60-80 ml kesudióvajat helyette.
Krém alapjának elkészítése: Tegyél a turmixgépbe minden hozzávalót a következő sorrendben: tofu, növényi tej, kesudió, cukor, citromhéj, 60 ml (¼ csésze) citromlé, vaníliakivonat és só. Turmixold magas fokozaton, amíg teljesen sima és krémes állagot nem ér el. Közben szükség szerint kapard le a keverék oldaláról az odatapadt részeket. Kóstold meg, és ízlés szerint adj még citromlevet vagy cukrot (a citromlé további hozzáadása a 3. lépésben is lehetséges). Ha az alap teljesen sima, add hozzá a keményítőt és az agar-agart, majd turmixold össze újra.
Krém főzése: Öntsd a krémet egy vastag aljú lábasba. Lassan forrald fel, közben gyakran kevergetve. Amikor már forró és buborékos, még 2 percig főzd, folyamatos kevergetés mellett, amíg sűrű és krémes nem lesz. Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a maradék 1 evőkanál citromlevet.
Töltelék behelyezése: Öntsd a krémet az előkészített pitetésztába. Fedetlenül tedd hűtőbe, és hagyd kihűlni, amíg megszilárdul, legalább 3 órán át.
Tálalás: Tálalhatod azonnal, vagy letakarva tárold a hűtőben, amíg készen nem állsz a tálalásra.