Opciók nyomtatása

Kubai feketebabos- rizses egytálétel (Arroz congri)

Leírás

Igazi klasszikus kubai étel, egyszerű recept, amely mindenkit levesz a lábáról. A fekete bab – Amerikában őshonos, de – egyre elterjedtebb hüvelyes a világon. Alacsony a zsírtartalma, glikémiás indexe, és vegánoknak kiváló fehérjeforrás.


HOZZÁVALÓK:

  • 1 bögre hosszúszemű rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g feketebab
  • 1-1 zöld és piros kaliforniai paprika
  • fél teáskanál római kömény
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 babérlevél
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a paprikákat, és pároljuk 4-5 percig. Adjuk hozzá a rizst, a babot, öntsük fel 2 bögre vízzel, és fűszerezzük a babérlevéllel, a köménnyel, sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőmérsékleten, fedő alatt, időnként megkeverve főzzük puhára, nagyjából 20 perc alatt. Ha letelt az idő, hagyjuk még lefedve legalább további 5 percig.

Forrás: Nemes Dóra Mentes Anyu szakácskönyve 3 (www.mentesanyu.hu)

Kulcsszavak: vegán, növényi, feketebab, bab, rizs, egytálétel