Opciók nyomtatása

Magyaros lencsegulyás

Leírás

Hozzávalók:

  • 250 g barna lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. növényi olaj
  • 4 szál sárgarépa (~400 g)
  • 4-5 szem burgonya (~700 g)
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 tk. füstölt fűszerpaprika
  • 1 tk. őrölt köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek. almaecet
  • só, őrölt feketebors: ízlés szerint
  • növényi tejföl: tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  • A lencsét beáztatjuk pár órára vagy egy éjszakára.
  • A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon lepirítjuk. 
  • Hozzáadjuk a karikára vágott répát, szintén lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a fűszereket és felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje. 
  • Mikor elkészült hozzáadjuk az almaecetet, majd egy kis növényi tejföllel tálaljuk. 

Tippek a dietetikustól:

  • A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.
  • Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
  • A levest bátran variáld más zöldségekkel, használhatsz brokkolit vagy céklát vagy ami épp otthon van. 

Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron

Kulcsszavak: vegán, növényi, lencse, leves, gulyás