Opciók nyomtatása

Répamártogatós vajbabbal és köménymaggal

Leírás

Hozzávalók

  • 500 g sárgarépa, 5 mm vastag karikákra vágva
  • 75 ml olívaolaj, plusz egy kevés a meglocsoláshoz
  • ½ narancs leve
  • 2 teáskanál köménymag
  • ½ teáskanál római köménymag
  • ½ teáskanál koriandermag
  • 1 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • egy csipet cukor
  • 1 x 400 g-os konzerv vajbab, lecsöpögtetve és átöblítve
  • citromlé ízlés szerint
  • opcionális: 2-3 evőkanál dukkah (egyiptomi fűszerkeverék)

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (160°C-ra, ha légkeveréses). Bélelj ki egy tepsit tapadásmentes sütőpapírral.

Egy tálban forgasd össze a sárgarépakarikákat egy kevés olívaolajjal, a narancslével és egy csipet sóval. Terítsd szét a tepsin, majd süsd 15-20 percig, amíg megpuhulnak. Vedd ki, és hagyd kissé hűlni.

Egy száraz serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg a fűszermagokat néhány percig, folyamatosan kevergetve, amíg illatozni kezdenek. Vedd le a tűzről, majd mozsárban vagy fűszerdarálóban őröld meg.

A répát, a fűszereket és a többi hozzávalót (a dukkah kivételével) tedd turmixgépbe vagy konyhai aprítóba, és dolgozd sima krémmé. Öntsd át egy tálba, locsold meg egy kis olívaolajjal, és tálaláskor szórd meg dukkah-val.

Jó étvágyat!

Kulcsszavak: vegán, növényi, bab, répa, vajbab, mártogatós