Opciók nyomtatása

Tempeh „halas” taco

Leírás

Hozzávalók

Tempeh "hal"

  • 1 csomag tempeh (kiolvasztva, ha fagyasztott)
  • ⅓ csésze fehérborecet
  • ⅔ csésze víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csésze + ½ csésze búzaliszt
  • ¼ csésze + ⅛ csésze kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 ¼ teáskanál tetszőleges fűszerkeverék
  • 1 teáskanál paprika
  • ¼ teáskanál fokhagymapor
  • ¼ teáskanál hagymapor
  • ¾ teáskanál tengeri só
  • ¾ teáskanál őrölt fehér bors (vagy fekete bors)
  • 1 ½ csésze nagyon hideg szódavíz (vagy tetszőleges sör)
  • 3 csésze növényi olaj a sütéshez


    Jalapeño tartármártás
  • 1 csésze vegán majonéz
  • 8-10 savanyított jalapeño, apróra vágva
  • 1 evőkanál jalapeño levéből


    Kelkáposzta-saláta
  • 1 csésze apróra vágott kelkáposzta
  • 2 teáskanál lime-lé
  • ½ csésze apróra vágott sárga paprika
  • ½csésze apróra vágott paradicsom
  • 1 szál apróra vágott újhagyma
  • őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Tempeh előkészítése: Vágd a tempeh-t 3-4 cm-es rudakra, majd felezd meg őket, hogy kis falatok legyenek.
  2. Pácolás: Egy tálban keverd össze a fehérborecetet, vizet, citromlevet, ¼ teáskanál tetszőleges fűszerkeveréket, ¼ teáskanál tengeri sót és ¼ teáskanál fehér borsot. Merítsd bele a tempeh darabokat, és hagyd a hűtőben legalább 15 percig pácolódni.
  3. Saláta és mártás:
    • Masszírozd bele a lime-levet az aprított kelkáposztába, majd keverd össze a többi hozzávalóval.
    • A tartármártáshoz keverd össze a vegán majonézt, aprított jalapeñót és a jalapeño levét. Hűtsd, amíg nem használod.
  4. Olaj melegítése és panír elkészítése: Melegítsd az olajat 190°C-ra (375°F).
    • Az első panírhoz keverd össze a ½ csésze lisztet, ⅛ csésze kukoricakeményítőt, ¼ teáskanál tengeri sót és ¼ teáskanál fehér borsot.
    • A második panírhoz keverd össze az 1 csésze lisztet, ¼ csésze kukoricakeményítőt, a sütőport, paprikát, a fűszert, fokhagymaport, hagymaport, ¼ teáskanál tengeri sót és ¼ teáskanál fehér borsot. A szódavizet vagy sört csak közvetlenül a sütés előtt add hozzá.
  5. Sütés: Vedd ki a tempeh-t a pácból, forgasd meg az első panírban, majd mártsd bele a tésztába. Óvatosan helyezd az olajba, és süsd 3-4 percig, amíg aranybarnára sül. Papírtörlőre szedd ki, és folytasd a sütést kisebb adagokban. Ne zsúfold túl az olajat, hogy a darabok ne ragadjanak össze.
  6. Taco összeállítása: Tálald a tempeh "halrudacskákat" tortillában a kelkáposzta-salátával és jalapeño tartármártással.

Ötlet a tálaláshoz: A tempeh rudak magukban is finomak a mártással és salátával!

Tipp a dietetikustól: A tempeh egy szójababból készült, könnyen emészthető, fermentált élelmiszer, így nemcsak fehérjében gazdag, a bélflórát is támogatja. Ezen kívül magas kalcium-, magnézium-, vas- és B-vitamin-tartalma. Telített zsírokban viszont szegény, így a szív-érrendszer védelme szempontjából is jó választás.

Kulcsszavak: vegán, növényi, tempeh, taco