Édesburgonya főzése: Forralj vizet egy edényben, és főzd meg az édesburgonyát, amíg villával könnyen átszúrható. Szűrd le és tedd félre.
Almás-áfonyás szósz: Helyezd az összes hozzávalót egy lábasba, és forrald fel. Csökkentsd a hőt, és hagyd gyöngyözni kb. 20 percig, amíg besűrűsödik és sötétebb színű lesz. Hűtsd le.
Édesburgonya püré: Törd össze az édesburgonyát az edényben, ahol főzted, és add hozzá a többi hozzávalót. Keverd jól össze, majd hagyd hűlni.
Gombás-lencsés ragu: Melegítsd fel a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon. Párold a hagymát, zellert és répát 4-5 percig, amíg megpuhulnak. Add hozzá a fűszereket (kakukkfű, zsálya, szerecsendió, só, bors), és keverd tovább egy percig.
Add hozzá a gombát, és főzd 4-5 percig, amíg megpuhul.
Add hozzá a fokhagymát és a lencsét, keverd jól össze, és főzd 2-3 percig.
Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, és forrald fel. Keverj össze kukoricakeményítőt és vizet egy kis tálban, majd add a raguhoz. Főzd 1-2 percig, amíg besűrűsödik. Hűtsd le.
Tészta előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Nyújtsd ki a leveles tésztát kb. 3 mm vastagságú téglalappá. Vágd ketté: egy nagyobb darab legyen (kb. 28 x 30 cm), ami a sütőformába kerül, és egy kisebb (kb. 15 x 30 cm), ami a tetejére kerül.
Forma előkészítése: Béleld ki a sütőformát sütőpapírral, és a széleket olajozd be. Helyezd bele a nagyobb tésztadarabot úgy, hogy a szélek túllógjanak.
Rétegezés:
Terítsd az édesburgonya pürét a tészta aljára (kb. 2,5 cm magas legyen).
Add hozzá a gombás-lencsés ragut, majd az almás-áfonyás szószt.
Tészta lezárása: Helyezd a kisebb tésztadarabot a tetejére, és az oldalak mentén hajtsd rá a széleket. Villával nyomd le a széleket, hogy jól záródjanak. Vágj 3-4 kis rést a tetejére, hogy a gőz távozhasson.
Sütés: Süssd kb. 30-40 percig, amíg a tészta sötét aranybarna lesz.
Pihentetés: Hagyd a sültet legalább 20 percig hűlni, mielőtt szeletelnéd.
Tálald szép formában, akár sütőpapírral átkötve. Jó étvágyat!
Tippek a dietetikustól:
Ez az ünnepi fogás nemcsak elegáns és finom, hanem tápanyagokban is bővelkedik.
A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, ami fontos a látás, a bőr és az immunrendszer egészégéhez.
Az áfonya szuper antioxidáns forrás, amik segítenek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat.