Opciók nyomtatása

Zöldborsó-krémleves sült fokhagymával

Leírás

Hozzávalók

  • 1 fej fokhagyma
  • 60 ml hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj, plusz egy kevés a tálaláshoz
  • 1 hagyma, finomra aprítva
  • 3 ág friss kakukkfű, a levelek lecsipkedve
  • 1 liter zöldségleves-alaplé
  • 500 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 evőkanál almaecet
  • Egy marék friss petrezselyemlevél, plusz még egy kevés a díszítéshez

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeverés 180°C/gáz 6). Vágd le a fokhagymafej tetejét, tedd egy tepsire, és locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal. Süsd 30-35 percig.

Közben hevítsd fel a maradék olívaolajat egy nagy lábasban, közepes lángon, majd pirítsd benne a hagymát és a kakukkfűleveleket 5 percig. Add hozzá az alaplevet, a borsót és az almaecetet, sózd, borsozd, majd forrald fel.

Vedd vissza a lángot alacsonyra, add hozzá a petrezselymet, majd félig lefedve, óvatosan főzd 5-10 percig.

Húzd le a tűzről, hagyd kicsit hűlni, majd öntsd a keveréket egy turmixgépbe. Vedd ki a fokhagymát a sütőből, nyomd ki a gerezdeket a héjukból, és add a turmixgépbe. Turmixold krémesre a levest (vagy olyan állagúra, ahogy te szereted).

Tálald friss petrezselyemlevéllel és egy kevés olívaolajjal meglocsolva.

Jó étvágyat!

Kulcsszavak: vegán, növényi, zöldborsó, leves, krémleves, fokhagyma