A hagymát apróra vágjuk és 2 ek. olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, majd a 3 gerezd szeletelt fokhagymát és az egészet össze pirítjuk.
Ezután mehet bele a dió, a zabpehely és a fűszerek, ráöntjük a vizet és 5-10 perc alatt összefőzzük.
Aprító-, vagy turmixgépbe tesszük a főtt lencsét, a diós masszát és hozzáadjuk 1 db narancs héját és levét, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
A pástétomot szép kerámia edényekbe töltjük, elegyengetjük a tetejét és hűtőbe tesszük.
A kókuszolajat egy serpenyőben felmelegítjük és a maradék 3 gerezdnyi fokhagyma szeleteket enyhén lepirítjuk benne. Ezzel fogjuk vékonyan beteríteni a masszát, ami majd vékony fokhagymás zsír réteget fog eredményezni a pástétom tetején.
Tippek a dietetikustól:
Fogyasszuk friss kenyérrel vagy kaláccsal és sok sok nyers zöldséggel.
Tálaláskor megszórhatjuk egy kis marék gránátalma maggal is az extra ünnepi hatás kedvéért.
A fűszerezést nyugodtan variálhatjuk ízlésünk szerint.
Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron