Karácsonyi pástétom
Hozzávalók:
- 250 g főtt vagy konzerv lencse
- 150 g dió
- 100 g zabpehely
- 1 fej vörös vagy lilahagyma
- 2 ek. növényi olaj
- 3 + 3 gerezd fokhagyma
- 1 db narancs
- 2 ek. majoranna
- ½ tk őrölt babérlevél
- ½ tk. őrölt kömény
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 db paprika
- 1,5 bögre víz
- só, bors: ízlés szerint
- 60 g sörélesztőpehely
- 3 ek. kókuszolaj
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk és 2 ek. olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, majd a 3 gerezd szeletelt fokhagymát és az egészet össze pirítjuk.
- Ezután mehet bele a dió, a zabpehely és a fűszerek, ráöntjük a vizet és 5-10 perc alatt összefőzzük.
- Aprító-, vagy turmixgépbe tesszük a főtt lencsét, a diós masszát és hozzáadjuk 1 db narancs héját és levét, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
- A pástétomot szép kerámia edényekbe töltjük, elegyengetjük a tetejét és hűtőbe tesszük.
- A kókuszolajat egy serpenyőben felmelegítjük és a maradék 3 gerezdnyi fokhagyma szeleteket enyhén lepirítjuk benne. Ezzel fogjuk vékonyan beteríteni a masszát, ami majd vékony fokhagymás zsír réteget fog eredményezni a pástétom tetején.
Tippek a dietetikustól:
- Fogyasszuk friss kenyérrel vagy kaláccsal és sok sok nyers zöldséggel.
- Tálaláskor megszórhatjuk egy kis marék gránátalma maggal is az extra ünnepi hatás kedvéért.
- A fűszerezést nyugodtan variálhatjuk ízlésünk szerint.
Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron