Currys kókuszos répafőzelék, pirított tofuval

Currys kókuszos répafőzelék, pirított tofuval

Currys kókuszos répafőzelék, pirított tofuval

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • vöröshagyma: 1 fej apróra vágva
  • fokhagyma: 2 gerezd
  • növényi olaj: 1-1 ek.
  • sárgarépa: 1 kg
  • csicseriborsó (főtt, vagy konzerv): 240 g
  • kókusztej (80%-os): 1,5 dl
  • tofu: 360 g
  • szójaszósz: 3 ek.
  • gyömbér: 1 tk.
  • curry por vagy paszta: 2-3 ek. (ízlés szerint)
  • só, őrölt fekete bors: ízlés szerint
  • mikrozöld / petrezselyemzöld: díszítésként (opcionális)

Elkészítés: 

  • A vöröshagymát olajon vagy pici vízen* üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és a tetszőleges méretűre vágott sárgarépát.
  • Fűszerezzük curry porral, gyömbérrel, sóval és őrölt fekete borssal, picit pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel és annyi vízzel, hogy épp ellepje.
  • Amíg fő a sárgarépa, elkészítjük a feltétet. Ehhez szeletekre vagy kockákra vágjuk a tofut, megforgatjuk szójaszószban és tapadásmentes serpenyőben 1 ek. olajon lepirítjuk. 
  • Amikor megpuhult a sárgarépa, hozzákeverjük a főtt vagy konzerv csicseriborsót és összekeverjük.
  • 1-2 merőkanállal kiveszünk a főzelékből, krémesre turmixoljuk, majd visszaöntjük. Megkóstoljuk, szükség esetén utóízesítjük.
  • A pirított tofuval és friss roppanós mikrozöldekkel tálaljuk.

Tippek a dietetikustól:

  • Ez a főzelék egy igazi téli komfort kaja csupa egészséges összetevővel.
  • A tofuból választhatunk natúr, füstölt vagy marinált változatot is, illetve ízlés szerint pluszban fűszerezhetjük. Első választásként a füstölt változatot ajánlom, mert ízvilága nagyon illeszkedik a magyar konyhába. 
  • A csicseriborsó és tofu jó minőségű fehérjét biztosít. Ha félelmeid lennének a tofu fogyasztása kapcsán, nézz körül a gyakori kérdések között. 
  • A legtöbb főzeléket sűrítheted önmagával, hagyományos lisztes rántás helyett, így csökkentheted az ételben a zsiradék és az üres kalóriák mértékét.

* Ha szeretnénk TÉNÉ (teljes értékű növényi verzióban elkészíteni, akkor hagyjuk el az olajat. Ebben az esetben apránként adagoljunk pici vizet a hagymához, ahogy pirul.

Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron

Kulcsszavak: vegán, növényi, tofu, répa, répafőzelék, főétel, csicseriborsó
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious