Általánosságban elmondható, hogy a hüvelyesek főzése meglehetősen egyszerű.
Helyezd őket egy edénybe, és fedőzd le bő vízzel és ízesítő hozzávalókkal.
Melegítsd a vizet forráspontig, majd főzd alacsony hőmérsékleten, amíg meg nem puhulnak.
Ha előfőzött hüvelyeseket használsz, először öblítsd le őket, majd keverd közvetlenül az edénybe a fűszerekkel és némi vízzel vagy alaplével, és forrald fel alacsony hőfokon.
A hüvelyesek párolásához helyezd az előkészített hüvelyeseket az edénybe, és forrald fel a fentiek szerint. Alacsony hőmérsékleten főzd egy kevés olívaolajjal és olyan zöldségekkel, mint a hagyma, fokhagyma, póréhagyma vagy salotta, fűszerezésként. Amikor megpuhultak, add hozzá őket egy edénynyi aprított zöldséghez vagy bármilyen recepthez, amit készítesz. Forrald össze az egészet, ízesítsd sóval ízlés szerint, és tálald.
Ha salátákban szeretnéd tálalni a hüvelyeseket, miután megpuhultak, öblítsd le őket és hagyd kihűlni. Készítsd el a salátát, és add hozzá a hüvelyeseket, esetleg a tetejére helyezve őket a szép megjelenés érdekében, ügyelve arra, hogy ne törd össze őket.
Bab vagy lencse esetén helyezd őket egy edénybe, és fedőzd le hideg vízzel vagy alaplével; ne sózd őket, hogy ne keményedjenek meg. Hogy még puhábbak legyenek, miután a hüvelyesek éppen elkezdtek forrni, lecserélheted a vizet hideg vízre, vagy akár háromszor is sokkolhatod őket: egy kis hideg vizet adva hozzá, hogy csökkentsd a forrást. Amikor eltávolítod a hüvelyeseket, különösen a bab esetén, a fazék tartalmát a fogantyúinál fogva forgasd meg ahelyett, hogy kanalat használnál, ami megakadályozza, hogy a hüvelyesek összetörjenek. Valójában ez csak az étel esztétikáját befolyásolja, de sok séf számára ez ugyanolyan fontos! Ízesítsd sóval ízlés szerint, és tálald.
A csicseriborsó kivétel a hüvelyesek szokásos főzési módja alól. Ahogy korábban említettük – de érdemes megismételni –, kezdd meleg vízzel és egy kis sóval, és ha több vizet kell hozzáadni, mindig forró vizet adj hozzá. A hideg víz hozzáadása – ami más hüvelyesek esetében rendben van – hirtelen hőmérséklet-változást okoz a csicseriborsónál, ami megszakítja a főzést, megkeményedést okozva és megakadályozva az egyenletes főzést.
A főtt hüvelyeseket nem szabad négy óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni. A legjobb, ha 55 °C felett tartod őket, hogy ne alakuljanak ki baktériumok, és a lehűlés után minél hamarabb hűtőbe vagy fagyasztóba helyezd őket. Ha salátákban fogod felhasználni őket, adj hozzá ecetet vagy citromhéjat, hogy megakadályozd a baktériumok szaporodását.
A hüvelyesek okozta puffadás gyakori jelenség, de van néhány bevált módszer, amelyekkel csökkenthetők ezek a kellemetlen tünetek:
Áztasd be a hüvelyeseket legalább 8-12 órára, mielőtt megfőznéd. Adj hozzá egy kevés almaecetet vagy citromlevet az áztatóvízhez, ami segíti a fitinsav lebontását.
Főzés előtt öntsd le az áztatóvizet, és öblítsd le a hüvelyeseket.
Főzd meg a hüvelyeseket alacsony hőfokon, hosszabb ideig. A megfelelő főzés csökkentheti a puffadást okozó oligoszacharidok mennyiségét.
Adj az ételhez emésztést segítő fűszereket, például köményt, ánizst, édesköményt, gyömbért vagy babérlevelet. Ezek támogatják a bélrendszer működését.
Ha nem vagy hozzászokva a hüvelyesekhez, kezdd kis mennyiségekkel, és fokozatosan növeld az adagot. Ez segít a bélflórádnak alkalmazkodni.
A csíráztatás jelentősen csökkentheti a puffadást okozó vegyületeket. Próbáld ki lencsével, csicseriborsóval vagy mungóbabbal.
A konzerv hüvelyesek emésztésbarátabbak lehetnek, mert a konzerválás során már részben lebontódnak a puffadást okozó anyagok. Mindig öblítsd le őket alaposan.
Rágj lassan, és kerüld a szénsavas italokat az étkezés során, mivel ezek is fokozhatják a puffadást.