Airfryer-es gomba és gesztenyegolyócskák
Hozzávalók
- 70 ml növényi tej
- 60 g (kb. 1 szelet) kovászos kenyér, héja nélkül
- 300 g gesztenyegomba, félbevágva
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 kis fej hagyma, finomra aprítva
- 3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 evőkanál fehér miso paszta
- 2 ág rozmaring, a levelek leszedve és finomra aprítva
- 180 g főtt gesztenye
- 1 citrom finomra reszelt héja
- 50 g őrölt mandula
- ½ teáskanál finom só
- ½ teáskanál fekete bors
Elkészítés:
Öntsd a tejet egy lapos tálba, és áztasd bele a kenyeret, majd kb. 5 perc múlva fordítsd meg.
Közben hevíts fel egy nagy serpenyőt közepesen magas hőfokra. Add hozzá a gombát, és pirítsd 5-6 percig, amíg aranybarnára nem sül és kicsit odatapad a serpenyőhöz. Ekkor adj hozzá 1 teáskanál olajat, süsd még 2 percig, majd öntsd a keveréket egy aprítógépbe.
Tedd vissza a serpenyőt a tűzre, add hozzá a maradék 1 teáskanál olajat, a hagymát és egy csipet sót. Főzd 10 percig, vagy amíg megpuhul és aranyszínű lesz.
Ekkor add hozzá a fokhagymát, a misót és a rozmaringot, majd főzd további 1 percig.
Amíg a hagyma fő, nyomkodd ki a kenyeret, és tedd az aprítógépbe a gesztenyével együtt. Dolgozd durva pasztává, majd tedd át egy tálba. Add hozzá a hagymás keveréket, a citromhéjat és az őrölt mandulát. Ízesítsd sóval és borssal.
Formázz a keverékből nagyjából szilva méretű golyókat, és a tenyereid között görgesd őket simára. Helyezd egy tálcára, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára.
Melegítsd elő a légsütőt (air fryer) 170°C-ra. Rakd bele a töltelék golyókat úgy, hogy legyen köztük hely (ha szükséges, több adagban süsd meg őket). Süsd 15 percig, félidőben fordítsd meg, amíg aranybarnára sülnek.
Jó étvágyat!