Airfryer-es gomba és gesztenyegolyócskák

Airfryer-es gomba és gesztenyegolyócskák

Airfryer-es gomba és gesztenyegolyócskák

Hozzávalók

  • 70 ml növényi tej
  • 60 g (kb. 1 szelet) kovászos kenyér, héja nélkül
  • 300 g gesztenyegomba, félbevágva
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma, finomra aprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 evőkanál fehér miso paszta
  • 2 ág rozmaring, a levelek leszedve és finomra aprítva
  • 180 g főtt gesztenye
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • 50 g őrölt mandula
  • ½ teáskanál finom só
  • ½ teáskanál fekete bors

Elkészítés:

Öntsd a tejet egy lapos tálba, és áztasd bele a kenyeret, majd kb. 5 perc múlva fordítsd meg.


Közben hevíts fel egy nagy serpenyőt közepesen magas hőfokra. Add hozzá a gombát, és pirítsd 5-6 percig, amíg aranybarnára nem sül és kicsit odatapad a serpenyőhöz. Ekkor adj hozzá 1 teáskanál olajat, süsd még 2 percig, majd öntsd a keveréket egy aprítógépbe.


Tedd vissza a serpenyőt a tűzre, add hozzá a maradék 1 teáskanál olajat, a hagymát és egy csipet sót. Főzd 10 percig, vagy amíg megpuhul és aranyszínű lesz.

Ekkor add hozzá a fokhagymát, a misót és a rozmaringot, majd főzd további 1 percig.

Amíg a hagyma fő, nyomkodd ki a kenyeret, és tedd az aprítógépbe a gesztenyével együtt. Dolgozd durva pasztává, majd tedd át egy tálba. Add hozzá a hagymás keveréket, a citromhéjat és az őrölt mandulát. Ízesítsd sóval és borssal.


Formázz a keverékből nagyjából szilva méretű golyókat, és a tenyereid között görgesd őket simára. Helyezd egy tálcára, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára.

Melegítsd elő a légsütőt (air fryer) 170°C-ra. Rakd bele a töltelék golyókat úgy, hogy legyen köztük hely (ha szükséges, több adagban süsd meg őket). Süsd 15 percig, félidőben fordítsd meg, amíg aranybarnára sülnek.

Jó étvágyat!

Kulcsszavak: vegán, növényi, gomba, ünnepi, sült, zöldséges, gesztenye, airfryer
Receptkártya készítője WP Delicious