Vegán vaníliaöntet
Hozzávalók
- 250 ml cukrozatlan szójatej vagy zabital
- 50 g kristálycukor / nádcukor, egyéb alternatíva
- 3 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál vízzel elkeverve
- 1 vaníliarúd, hosszában felhasítva és kikapart magokkal, vagy 2 teáskanál vaníliapaszta
Elkészítés
Öntsd a tejet, a cukrot és a kukoricakeményítőt egy lábasba, majd alaposan habverővel keverd össze, hogy ne legyenek benne csomók.
Add hozzá a vaníliarudat és a kikapart magokat (vagy a vaníliapasztát), és tedd közepes lángra. Folyamatos keverés mellett lassan forrald fel, majd óvatosan főzd 5 percig.
Akkor jó, ha a sodó hirtelen besűrűsödik; ha jobban szereted a sűrűbb sodót, főzheted még egy percig, de vedd figyelembe, hogy hűlés közben is tovább sűrűsödik.
Végül keverj bele egy csipet tengeri sót, majd emeld ki a vaníliarudat (amit megmosva később cukor ízesítésére használhatsz).
Tálalhatod forrón, vagy ha hidegen szeretnéd fogyasztani, fedd le sütőpapírral úgy, hogy az érintse a sodó felszínét, ezzel megakadályozva a bőrösödést.
Hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. Ha szükséges, kíméletesen újramelegítheted.
Jó étvágyat!