Póréhagymás, citromos és fehérbabos orzó (tésztaétel)
Hozzávalók
- 3 evőkanál olívaolaj, plusz egy kevés a meglocsoláshoz
- Egy kis darab vegán vaj
- 500 g megtisztított póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ág friss kakukkfű levelei, plusz extra a tálaláshoz
- 1 x 400 g-os konzerv cannellini bab
- 350 g tojásmentes orzó tészta
- 1 nagy, kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- Egy jó löttyintésnyi növényi alapú tejszín
- Egy jó adag reszelt növényi alapú sajt alternatíva
Elkészítés
Hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat és a vegán vajat egy nagy serpenyőben, közepes-alacsony lángon. Vágd a póréhagymát vékony karikákra, a fokhagymát törd össze, majd add őket a serpenyőbe a kakukkfű levelekkel együtt. Időnként megkeverve süsd kb. 10 percig, amíg megpuhulnak. Ízesítsd sóval, borssal.
Közben öblítsd le a cannellini babot, és főzd az orzóval együtt enyhén sós, forrásban lévő vízben 7 percig. Szűrd le. Facsard hozzá a citrom levét, szórd rá a citromhéj nagy részét, majd add ezt a keveréket a póréhagymához. Keverd hozzá a vegán tejszínt, kóstold meg és ízesítsd, ha szükséges.
Tálaláskor szórd meg a maradék citromhéjjal, a reszelt növényi parmezánnal és néhány extra kakukkfűlevéllel. Ha szeretnéd, locsold meg még egy kevés olívaolajjal.
Jó étvágyat!
Recept és fotó: https://www.deliciousmagazine.co.uk/, Leek, lemon and white bean orzo