Melengető lencseleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva (fehér, vörös vagy sárga)
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 nagy sárgarépa, feldarabolva (kb. 1 1/4 csésze)
- 2 szár zeller, feldarabolva (kb. 1 1/4 csésze)
- 2 csésze (400 g) szárított lencse (zöld vagy barna), átöblítve
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 1,5 liter (6 csésze) zöldségalaplé (alacsony sótartalmú)
- 1/2 teáskanál őrölt római kömény
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1 1/2 teáskanál őrölt paprika
- 2 babérlevél
- 1 citrom (héja + leve)
- 1/4 teáskanál só és bors
Tálaláshoz:
- Frissen aprított petrezselyem, díszítéshez
- Meleg kenyér, tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsd fel az olajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a hagymát, és pirítsd 2 percig.
- Add hozzá a zellert és a sárgarépát. Főzd 7-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és a hagyma édes illatot áraszt. Ne kapkodd el ezt a lépést, mert ez adja a leves alapízeit.
- Add hozzá az összes többi hozzávalót a citrom és a só kivételével. Keverd össze.
Növeld a hőt, és forrald fel. Szedd le a habot a leves felszínéről, ha szükséges, majd dobd ki. Tedd rá a fedőt, és csökkentsd a hőt közepes-alacsony fokozatra. Párold 35-40 percig, vagy amíg a lencse megpuhul. - Vedd ki a babérleveleket a levesből.
- Botmixerrel végezz 2-3 gyors keverést a leves besűrítéséhez, vagy önts ki 2 csészényit, hagyd kicsit hűlni, turmixold össze, majd öntsd vissza az edénybe.
- Ha szükséges, adj egy kevés vizet a leves állagának beállításához. Ízlés szerint sózd és borsozd. Reszeld bele a citromhéjat, majd facsarj bele egy kevés citromlevet közvetlenül tálalás előtt. Díszítsd friss petrezselyemmel, és tálald meleg, ropogós kenyérrel!
Tippek a dietetikustól:
- A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
- A darabolt paradicsom gazdag likopinban, ami csökkentheti a szívbetegségek és bizonyos daganatok kockázatát.