Zöldborsó krémleves

Zöldborsó krémleves

Zöldborsó krémleves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vegán vaj, vagy egyéb hevíthető zsiradék
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 1 zellerszár, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál friss kakukkfű vagy petrezselyem, apróra vágva
  • 6 csésze friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • ½ csésze víz
  • 4 csésze csökkentett sótartalmú zöldségalaplé
  • ½ csésze növényi alapú tejszín (opcionális)
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy nagy edényben (pl. lábasban vagy öntöttvas edényben) közepes lángon olvaszd meg a zsiradékot, és add hozzá az olívaolajat. Tedd bele az apróra vágott hagymát és zellert, és párold őket 4-6 percig, amíg megpuhulnak.
  2. Add hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet (vagy petrezselymet), majd kevergetve főzd kb. 10 másodpercig, amíg illatos lesz.
  3. Keverd hozzá a zöldborsót, majd add hozzá a vizet és az alaplevet. Nagy lángon forrald fel, majd csökkentsd a hőt, hogy éppen csak gyöngyözzön. Főzd addig, amíg a borsó megpuhul, kb. 1 percig.
  4. Pürésítsd a levest adagokban egy asztali turmixgépben vagy botmixerrel, amíg teljesen sima nem lesz. (Forró folyadék pürésítésekor légy óvatos!)
  5. Ha használod, keverd bele a növényi tejszínt, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegen tálald.

Tippek a dietetikustól:

  • A zöldborsó fogyasztása hozzájárul a sejtek védelméhez, a szem és csontok egészségéhez. 
  • Ha van egy kis maradék spenótleveled, petrezselymed turmixold bele a levesbe, így nem csak a színét turbózhatod fel, a kidobástól is megmented.
Kulcsszavak: vegán, növényi, leves, zöldborsó, borsó, hüvelyes
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious