Vegán epres sajttorta tofuval

Vegán epres sajttorta tofuval

Vegán epres sajttorta tofuval

Hozzávalók az alaphoz:

  • 150 g sós földimogyoró
  • 100 g cukormentes Gullon keksz (lehet GM keksz is)
  • 10 ml olvasztott margarin
  • 5 g édesítő

Hozzávalók a krémhez:

  • 300 g Toffini tofu
  • 30 g édes növényi fehérjepor (helyettesíthető 20 g finomra őrölt mandulaliszttel, és plusz édesítőszerrel)
  • 50 g 4x édesítő
  • 110 g növényi joghurt
  • 110 ml növényi tej
  • 1 citrom leve (és a héjából is lehet belereszelni)
  • csipet só
  • pár csepp vanília aroma
  • 10 g agar-agar + 70 ml víz

Hozzávalók az eperzseléhez:

  • 300 g fagyasztott eper
  • édesítőszer
  • citromlé
  • 3-5 g pektin


Elkészítés:

Az alaphoz mindent egy késes robotgépbe teszünk, és morzsálódós, összetapadó tortaalapot készítünk belőle, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. Nem kell ehhez feltétlenül a lyukacsos Zila forma, egy kapcsos 18-20cm-es tortaformában is el lehet készíteni.

Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a krém A krémhez az agar-agaron és a vízen kívül mindent a késes robotgépben, vagy egy erős turmixban krémessé mixelünk. Ha nehezen krémesedne, mehet hozzá pici növényi tej, de ne legyen túl folyós. Az agar-agart keverjük el a vízzel, majd tűzhelyen melegítsük/forraljuk addig, amíg buborékozni nem kezd.


Ekkor öntsük a krémhez, és mixeljük őket össze. Ha sima tortaformánk van, akkor öntsük rá az alapra, és tegyük hűtőbe. Ha Zila formánk van, akkor öntsük a kikent formába a krémet, és tegyük rá a kekszes alapot is, majd tegyük hűtőbe. Az eperzseléhez az epret tegyük egy lábosban a tűzhelyre, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, pici citromlevet, és amikor már levet is engedett, hozzáadhatjuk a pektin is.

Főzzük zselés állagúra, és öntsük rá a krémre, ha normál tortaformát használtunk. Ha Zita tortaformánk van, akkor először kb 1 óra fagyasztás után szedjük le a formát a krémről, és öntsük a lyukacskákba az eperzselét.

Díszítésnek mehet rá eper, mogyoródarabok, és tálalásnál nyakon lehet önteni egy kis extra eperzselével.

Tippek a dietetikustól:

  • A citromból vásárolj kezeletlent vagy biot, hogy a héját is fel tudd használni.
  • A torta cukormentessége és magas fehérjetartalma miatt tökéletes desszert, ha közben az ideális testsúly megtartása vagy elérése is fontos szempont.

(recept és kép: Herold Szimonetta)

Kulcsszavak: vegán, növényi, hüvelyes, tofu, sajttorta, eper
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious