Lencsesaláta
Hozzávalók (4 adagoz):
a salátához:
- 1 csésze (200g) barna lencse
- 1 kisebb kaliforniai paprika
- 1 marék friss rukkola
- 2 db közepes édesburgonya
- 1 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
a vegán fetához:
- 1/2 csomag natúr tofu
- 1,5 tk. sörélesztőpehely
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. citromlé
- 2 ek. rizsital
- só, bors ízlés szerint
a öntethez:
- 1 ek. rizsszirup / egyéb szirup,
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 ek. almaecet
- 1 ek. citromlé
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Mossuk meg a lencsét, áztassuk be körülbelül 8 órára, majd főzzük puhára sós vízben.
- Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel az édesburgonyát, és helyezzük egy tepsibe.
- Oszlassuk el rajta a zúzott fokhagymát, a fűszereket és az olívaolajat, majd süssük 180 fokon 20-25 percig
- Helyezzük az aprítógépbe a vegán feta hozzávalóit, és turmixoljuk, amíg homogén masszát nem kapunk.
- Készítsük el az öntetet a rizsszirup, mustár, almaecet, citromlé, olívaolaj és a fűszerek összekeverésével.
- Állítsük össze a salálát a főtt lencséből, édesburgonyából, kaliforniai paprikából, keverjük össze alaposan az öntettel, és kanalazzuk a tetejére a vegán fetát.
Tipp a dietetikustól: A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
Recept és fotó: Biorganik Online Kft. (engedéllyel megjelenítve).