Tofus vendégváró keksz
Ez a fehérjében gazdag, omlós-ropogós keksz szuper vendégváró falat lehet önmagában is,
de bármilyen mártogatós kencéhez is kitűnően illik.
Hozzávalók:
- 150 g zabliszt
- 60 g kókuszzsír – szobahőmérsékletű, szilárd állapotú
- 60 g növényi margarin – szobahőmérsékletű, szilárd állapotú
- 125 g tofu - natúr vagy füstölt
- 1 kávéskanál só
- szórásnak: lenmag, szezámmag (esetleg szotyi, vagy mák)
- “sajtos” változathoz: tahini, sörélesztő pehely
Elkészítés:
A tofut késes aprítóba tördeljük, és apró (túrószerű) darabokra mixeljük. (Ha nincs aprítónk, villával is össze lehet nyomkodni.)
Egy nagyobb tálba tesszük a tofut, a puha margarint, a kókuszzsírt és összekeverjük őket. Beleszórjuk a lisztet és a sót is, és kézzel összedolgozzuk. Gyúrható tésztát kell kapnunk.
Szilikon lapon, vagy lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalapra az egészet. Szórjuk meg a magokkal, és a sodrófával menjünk át rajta még egyszer, hogy belenyomódjanak a magocskák.
Éles késsel (vagy ha szilikon lapon nyújtottuk, akkor egy kíméletesebb vágóeszközzel) vágjuk őket pici négyzetekre, vagy hosszúkás téglalapokra, esetleg süti kiszúrót is használhatunk.
180 fokos sütőben süssük ropogósra kb. 20-25 perc alatt. Ha “sajtosabb”, különlegesebb ízvilágot szeretnénk, akkor a gyúráskor felezzük el a tésztát, és az egyik feléhez adjunk 1 evőkanál sörélesztő pelyhet, és 1 evőkanál tahinit (szezámmag krémet) illetve még egy kanál zablisztet, amire a tahini folyékonyabb állaga miatt lesz szükség.
Ugyanúgy kinyújtjuk, megszórjuk, felvágjuk, és kisütjük. Egy igazán különleges krékert kapunk így.
Tippek a dietetikustól:
- Készíts hozzá egy finom kencét, például egy klasszikus vagy pink hummuszt. vágj hasábokra pár szál sárgarépát vagy kígyóuborkát és összeállt egy teljes kisétkezés vagy party snack.
- A lenmag kiváló omega-3 és rost forrás, érdemes napi szinten az étrendünkbe illeszteni.
(recept és kép: Herold Szimonetta)