Vegán, gluténmentes zöldbabrakottas
Hozzávalók:
Ropogós hagymaszálak
- 1 fehér hagyma
- 1 ½ csésze növényi tej (szójatej vagy mandulatej a legjobb)
- 1 evőkanál almaecet
- 1 ½ csésze rizsliszt
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- 3 csésze növényi olaj (sütéshez)
Zöldbabos rakottas:
- 8 csésze friss zöldbab (vagy kiolvasztott fagyasztott zöldbab)
- 1 csésze nyers, egész kesudió (áztasd forró vízben 20 percre)
- 1 ½ csésze víz
- 1 evőkanál nyílgyökérliszt vagy kukoricakeményítő
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 20 dkg gomba
- 1 db újhagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál hagymapor
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ⅔ csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségleves
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- Vágd vékony szeletekre a hagymát. A szeletek legyenek annyira vékonyak, hogy átlátszóak legyenek.
- Öntsd a növényi tejet egy tálba, és keverd el benne az almaecetet. Áztasd a hagymákat ebben a keverékben 10-15 percig.
- Egy külön keverőtálban keverd össze a lisztet a füstölt paprikával, tengeri sóval és őrölt fekete borssal.
- Melegítsd fel az olajat egy nagy edényben 185°C-ra.
- Kézzel forgasd meg a hagymákat a lisztes keverékben, és óvatosan rázd le a felesleget. Süsd ki a hagymákat kis adagokban. Körülbelül 2 percig tart a sütés. Csipesz segítségével vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre. Folytasd a sütést, amíg az összes hagyma el nem fogy.
- Ha több hagymád van, mint amennyi a rakott étel tetejére kell, egyszerűen tálald az asztalon, mert biztosan mindenki rá fogja halmozni az ételére!
- A rakott étel szószának elkészítéséhez szűrd le a kesudiót az áztatóvízről, öblítsd át friss vízzel, majd csöpögtesd le. Tedd egy nagy teljesítményű turmixgépbe friss vízzel és nyílgyökérliszttel, majd turmixold nagyon simára.
- Melegítsd fel a kókuszolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, add hozzá a gombát, és pirítsd 2 percig.
- Add hozzá az újhagymát, és pirítsd további 3-5 percig.
- Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd még 1 percig. Ezután add hozzá a szerecsendiót, hagymaport, tengeri sót és őrölt fekete borsot, és pirítsd további 2-3 percig.
- Lassan keverd hozzá az alacsony nátriumtartalmú zöldségleves alaplét és a kesukrémet, apránként adagolva, folyamatosan kevergetve, amíg sima és jól elkeveredik. Hagyd, hogy gyöngyözzön.
- Amikor a szósz gyöngyözik, add hozzá a citromlevet, majd a zöldbabot. Forgasd át a babot a szószban, és fedővel fedd le a serpenyőt.
- Hagyd 20 percig főni, időnként megkeverve, amíg a bab megpuhul, de még élénk zöld és enyhén roppanós.
- Vedd le a serpenyőt a tűzről, és tálald a babot a szószával együtt, vagy tedd át egy rakott étel sütőtálba. Tedd a tetejére a ropogós hagymát. Az egész rakott ételt beteheted a grill alá néhány percre, hogy átmelegedjen, és a hagymák még ropogósabbak legyenek. Azonnal tálald!
Tipp a dietetikustól: a zöldbab és a gomba is rendkívül gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket és segítenek a gyulladás csökkentésében.