Hozzávalók:
- 1 evőkanál növényi olaj (pl. napraforgóolaj)
- 1 sárga vagy fehér hagyma, apróra vágva
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1,5 evőkanál chili por
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál oregánó
- ½ teáskanál fahéj
- 4 csésze konzerv darabolt paradicsom
- 2 csésze főtt lencse
- 2 csésze főtt vörös bab
- 2 csésze fagyasztott kukorica, kiolvasztva és lecsöpögtetve
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
Elkészítés
- Egy nagy edényt közepes hőfokra melegíts fel, és párold meg a hagymát az olajon kb. 2 percig, amíg megpuhul és illatos lesz. Ezután add hozzá a piros paprikát, és főzd még 1 percig.
- Add hozzá az összes fűszert, és keverd jól össze. Párold további 2 percig, majd add hozzá az aprított fokhagymát, és keverd össze. Ha szükséges, csökkentsd a hőt, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Adj hozzá egy kis mennyiségű darabolt paradicsomot, hogy feloldja az edény aljára ragadt keveréket. Párold ezt még 2 percig.
- Add hozzá a maradék darabolt paradicsomot, a lencsét, a vörös babot, a kukoricát, a tengeri sót és az őrölt fekete borsot. Keverd össze, tedd rá a fedőt, és lassú tűzön párold 20 percig. Ha több időd van, tovább is főzheted, de már ennyi idő után is nagyon finom.
- Tálaláskor díszítsd vegán tejföllel, aprított újhagymával és további őrölt fekete borssal.
Jó étvágyat!
Tipp a dietetikustól: a vörösbab színét a polifenoloknak köszönheti, amelyek erős antioxidánsok, csökkenthetik a gyulladást és védik a sejteket. Számos régióban, köztük Magyarországon is termeszthető.