Melegítsd fel az olajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a hagymát, és pirítsd 2 percig.
Add hozzá a zellert és a sárgarépát. Főzd 7-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és a hagyma édes illatot áraszt. Ne kapkodd el ezt a lépést, mert ez adja a leves alapízeit.
Add hozzá az összes többi hozzávalót a citrom és a só kivételével. Keverd össze. Növeld a hőt, és forrald fel. Szedd le a habot a leves felszínéről, ha szükséges, majd dobd ki. Tedd rá a fedőt, és csökkentsd a hőt közepes-alacsony fokozatra. Párold 35-40 percig, vagy amíg a lencse megpuhul.
Vedd ki a babérleveleket a levesből.
Botmixerrel végezz 2-3 gyors keverést a leves besűrítéséhez, vagy önts ki 2 csészényit, hagyd kicsit hűlni, turmixold össze, majd öntsd vissza az edénybe.
Ha szükséges, adj egy kevés vizet a leves állagának beállításához. Ízlés szerint sózd és borsozd. Reszeld bele a citromhéjat, majd facsarj bele egy kevés citromlevet közvetlenül tálalás előtt. Díszítsd friss petrezselyemmel, és tálald meleg, ropogós kenyérrel!
Tippek a dietetikustól:
A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
A darabolt paradicsom gazdag likopinban, ami csökkentheti a szívbetegségek és bizonyos daganatok kockázatát.