Opciók nyomtatása

Melengető lencseleves

Leírás

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva (fehér, vörös vagy sárga)
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 nagy sárgarépa, feldarabolva (kb. 1 1/4 csésze)
  • 2 szár zeller, feldarabolva (kb. 1 1/4 csésze)
  • 2 csésze (400 g) szárított lencse (zöld vagy barna), átöblítve
  • 400 g konzerv darabolt paradicsom
  • 1,5 liter (6 csésze) zöldségalaplé (alacsony sótartalmú)
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 1/2 teáskanál őrölt paprika
  • 2 babérlevél
  • 1 citrom (héja + leve)
  • 1/4 teáskanál só és bors

Tálaláshoz:

  • Frissen aprított petrezselyem, díszítéshez
  • Meleg kenyér, tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd fel az olajat egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a fokhagymát és a hagymát, és pirítsd 2 percig.
  2. Add hozzá a zellert és a sárgarépát. Főzd 7-10 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak és a hagyma édes illatot áraszt. Ne kapkodd el ezt a lépést, mert ez adja a leves alapízeit.
  3. Add hozzá az összes többi hozzávalót a citrom és a só kivételével. Keverd össze.
    Növeld a hőt, és forrald fel. Szedd le a habot a leves felszínéről, ha szükséges, majd dobd ki. Tedd rá a fedőt, és csökkentsd a hőt közepes-alacsony fokozatra. Párold 35-40 percig, vagy amíg a lencse megpuhul.
  4. Vedd ki a babérleveleket a levesből.
  5. Botmixerrel végezz 2-3 gyors keverést a leves besűrítéséhez, vagy önts ki 2 csészényit, hagyd kicsit hűlni, turmixold össze, majd öntsd vissza az edénybe.
  6. Ha szükséges, adj egy kevés vizet a leves állagának beállításához. Ízlés szerint sózd és borsozd. Reszeld bele a citromhéjat, majd facsarj bele egy kevés citromlevet közvetlenül tálalás előtt. Díszítsd friss petrezselyemmel, és tálald meleg, ropogós kenyérrel!

Tippek a dietetikustól:

  • A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
  • A darabolt paradicsom gazdag likopinban, ami csökkentheti a szívbetegségek és bizonyos daganatok kockázatát.
Kulcsszavak: vegán, növényi, leves, lencse, hüvelyes