Hozzávalók az alaphoz:
Hozzávalók a krémhez:
Hozzávalók az eperzseléhez:
Elkészítés:
Az alaphoz mindent egy késes robotgépbe teszünk, és morzsálódós, összetapadó tortaalapot készítünk belőle, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. Nem kell ehhez feltétlenül a lyukacsos Zila forma, egy kapcsos 18-20cm-es tortaformában is el lehet készíteni.
Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a krém A krémhez az agar-agaron és a vízen kívül mindent a késes robotgépben, vagy egy erős turmixban krémessé mixelünk. Ha nehezen krémesedne, mehet hozzá pici növényi tej, de ne legyen túl folyós. Az agar-agart keverjük el a vízzel, majd tűzhelyen melegítsük/forraljuk addig, amíg buborékozni nem kezd.
Ekkor öntsük a krémhez, és mixeljük őket össze. Ha sima tortaformánk van, akkor öntsük rá az alapra, és tegyük hűtőbe. Ha Zila formánk van, akkor öntsük a kikent formába a krémet, és tegyük rá a kekszes alapot is, majd tegyük hűtőbe. Az eperzseléhez az epret tegyük egy lábosban a tűzhelyre, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, pici citromlevet, és amikor már levet is engedett, hozzáadhatjuk a pektin is.
Főzzük zselés állagúra, és öntsük rá a krémre, ha normál tortaformát használtunk. Ha Zita tortaformánk van, akkor először kb 1 óra fagyasztás után szedjük le a formát a krémről, és öntsük a lyukacskákba az eperzselét.
Díszítésnek mehet rá eper, mogyoródarabok, és tálalásnál nyakon lehet önteni egy kis extra eperzselével.
Tippek a dietetikustól:
(recept és kép: Herold Szimonetta)