1 ½ csésze növényi tej (szójatej vagy mandulatej a legjobb)
1 evőkanál almaecet
1 ½ csésze rizsliszt
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál tengeri só
½ teáskanál őrölt fekete bors
3 csésze növényi olaj (sütéshez)
Zöldbabos rakottas:
8 csésze friss zöldbab (vagy kiolvasztott fagyasztott zöldbab)
1 csésze nyers, egész kesudió (áztasd forró vízben 20 percre)
1 ½ csésze víz
1 evőkanál nyílgyökérliszt vagy kukoricakeményítő
1 evőkanál kókuszolaj
20 dkg gomba
1 db újhagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál hagymapor
½ teáskanál szerecsendió
½ teáskanál tengeri só
½ teáskanál őrölt fekete bors
⅔ csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségleves
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Vágd vékony szeletekre a hagymát. A szeletek legyenek annyira vékonyak, hogy átlátszóak legyenek.
Öntsd a növényi tejet egy tálba, és keverd el benne az almaecetet. Áztasd a hagymákat ebben a keverékben 10-15 percig.
Egy külön keverőtálban keverd össze a lisztet a füstölt paprikával, tengeri sóval és őrölt fekete borssal.
Melegítsd fel az olajat egy nagy edényben 185°C-ra.
Kézzel forgasd meg a hagymákat a lisztes keverékben, és óvatosan rázd le a felesleget. Süsd ki a hagymákat kis adagokban. Körülbelül 2 percig tart a sütés. Csipesz segítségével vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre. Folytasd a sütést, amíg az összes hagyma el nem fogy.
Ha több hagymád van, mint amennyi a rakott étel tetejére kell, egyszerűen tálald az asztalon, mert biztosan mindenki rá fogja halmozni az ételére!
A rakott étel szószának elkészítéséhez szűrd le a kesudiót az áztatóvízről, öblítsd át friss vízzel, majd csöpögtesd le. Tedd egy nagy teljesítményű turmixgépbe friss vízzel és nyílgyökérliszttel, majd turmixold nagyon simára.
Melegítsd fel a kókuszolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, add hozzá a gombát, és pirítsd 2 percig.
Add hozzá az újhagymát, és pirítsd további 3-5 percig.
Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd még 1 percig. Ezután add hozzá a szerecsendiót, hagymaport, tengeri sót és őrölt fekete borsot, és pirítsd további 2-3 percig.
Lassan keverd hozzá az alacsony nátriumtartalmú zöldségleves alaplét és a kesukrémet, apránként adagolva, folyamatosan kevergetve, amíg sima és jól elkeveredik. Hagyd, hogy gyöngyözzön.
Amikor a szósz gyöngyözik, add hozzá a citromlevet, majd a zöldbabot. Forgasd át a babot a szószban, és fedővel fedd le a serpenyőt.
Hagyd 20 percig főni, időnként megkeverve, amíg a bab megpuhul, de még élénk zöld és enyhén roppanós.
Vedd le a serpenyőt a tűzről, és tálald a babot a szószával együtt, vagy tedd át egy rakott étel sütőtálba. Tedd a tetejére a ropogós hagymát. Az egész rakott ételt beteheted a grill alá néhány percre, hogy átmelegedjen, és a hagymák még ropogósabbak legyenek. Azonnal tálald!
Tipp a dietetikustól: a zöldbab és a gomba is rendkívül gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket és segítenek a gyulladás csökkentésében.