1 evőkanál vegán vaj, vagy egyéb hevíthető zsiradék
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 közepes hagyma, apróra vágva
1 zellerszár, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál friss kakukkfű vagy petrezselyem, apróra vágva
6 csésze friss vagy fagyasztott zöldborsó
½ csésze víz
4 csésze csökkentett sótartalmú zöldségalaplé
½ csésze növényi alapú tejszín (opcionális)
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy edényben (pl. lábasban vagy öntöttvas edényben) közepes lángon olvaszd meg a zsiradékot, és add hozzá az olívaolajat. Tedd bele az apróra vágott hagymát és zellert, és párold őket 4-6 percig, amíg megpuhulnak.
Add hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet (vagy petrezselymet), majd kevergetve főzd kb. 10 másodpercig, amíg illatos lesz.
Keverd hozzá a zöldborsót, majd add hozzá a vizet és az alaplevet. Nagy lángon forrald fel, majd csökkentsd a hőt, hogy éppen csak gyöngyözzön. Főzd addig, amíg a borsó megpuhul, kb. 1 percig.
Pürésítsd a levest adagokban egy asztali turmixgépben vagy botmixerrel, amíg teljesen sima nem lesz. (Forró folyadék pürésítésekor légy óvatos!)
Ha használod, keverd bele a növényi tejszínt, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegen tálald.
Tippek a dietetikustól:
A zöldborsó fogyasztása hozzájárul a sejtek védelméhez, a szem és csontok egészségéhez.
Ha van egy kis maradék spenótleveled, petrezselymed turmixold bele a levesbe, így nem csak a színét turbózhatod fel, a kidobástól is megmented.