Bevezetés a hüvelyes élelmiszerek világába

Miért jó, ha a család húsfogyasztását csökkentjük, és helyette lencsét, csicseriborsót, és babot teszünk az asztalra?

Vajon mik azok a hüvelyesek?

Nap mint nap találkozol velük: a boltban, a termelői piacon, vagy a kedvenc ételed mellé kínált köretként. Annyira hétköznapiak, hogy alig érdemelnek említést – kivéve talán, amikor egy hideg téli napon leves formájában kerülnek az asztalodra, vagy éppen újévkor hagyományosan elővesszük őket, hogy pénzt teremtsenek.

Ezek az apró, látszólag jelentéktelen babok, lencse vagy borsófélék azonban évezredek óta a túlélésünk alapját képezik, valódi energiabombaként szolgálva egy kiadós ebédhez. Talán a fajunk fennmaradásának kulcsszereplői is lehettek. A hüvelyesek nagyon ősi növények. Ezek a szívós növényfajok több millió éve léteznek, egyfajta csodanövényként, amely bármilyen körülmények és éghajlat alatt képes növekedni. Úgy tartják, hogy termesztésük még a kukoricánál is régebbre nyúlik vissza. A világ minden táján megtalálhatók, kivéve a sarkvidékeket és a terméketlen sivatagokat. Méltán érdemlik ki a megbecsülést: sokak számára a hüvelyesek jelentik a fő növényi fehérjeforrást. Ráadásul nemcsak egészségesek, hanem finomak is!

Változtatnunk kell!

A magyarok egészségi állapota számos statisztikai adat és kutatás szerint aggasztó, ami komoly társadalmi és gazdasági problémákat is okoz. Az egészségügyi mutatók alapján Magyarország Európában az egyik legrosszabb helyen áll, ami a várható élettartamot, a krónikus betegségek előfordulását és az életminőséget illeti.

Az OTÁP 2019 vizsgálat eredményei alapján Magyarországon a legnagyobb egészségveszteséget a krónikus, nem fertőző betegségek okozzák. A kockázati tényezők között kiemelt helyen szerepelnek az életmódhoz, a táplálkozáshoz köthető kockázatok. A férfiak 77 %-a, a nők 60 %-a volt túlsúlyos vagy elhízott. 2019-ben Magyarországon minden 3. haláleset és minden 4. életév-veszteség az egészségtelen táplálkozáshoz volt köthető, amiben jelentős szerepet játszik az alacsony zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona és mag fogyasztás. Ezért az alacsony élelmi rost bevitel táplálkozás kockázati tényezőként azonosítható a magyar lakosság körében.

Krónikus betegségek

A rostban szegény étrend hozzájárulhat a koleszterinszint növekedéséhez, így megnőhet a szívbetegségek, mint például a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának esélye.

Tápanyaghiány

A zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Hiányuk gyengítheti az immunrendszert és növelheti a különböző betegségek kockázatát.

Elhízás

A rostban szegény étrend nem nyújt hosszantartó teltségérzetet, ami túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet. A rostok segítenek az étvágy szabályozásában, elősegítve a testsúly kontrollját.

Tudj meg többet

hogyan csökkenthetjük ezeket a kockázatokat, és hogyan lehetünk egészségesebbek!

Mik a hüvelyes élelmiszerek?

Nem mindig egyértelmű, hogy mi számít hüvelyes élelmiszernek, mivel a hüvelyesek széles kategóriát ölelnek fel.

Babfélék

fehérbab (pl. navy bab, cannellini bab), feketebab, vörös vesebab (kidney bab), pinto bab, limabab (vajbab), fava bab

Lencsefélék

vörös lencse, zöld lencse, barna lencse, fekete lencse (beluga lencse), sárga lencse

Borsófélék

zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó

Szója

szójabab, edamame (fiatal, zöld szójabab), tempeh, tofu, szójaszósz

Földimogyoró

ideálisan pörköletlen, sótlan változatban, akár 100%-os mogyoróvajként

Egyéb hüvelyesek

lóbab, tepary bab, mungóbab, azuki bab, urad bab (fekete mungóbab)