Az OTÁP 2019 vizsgálat eredményei alapján Magyarországon a legnagyobb egészségveszteséget a krónikus, nem fertőző betegségek okozzák. A kockázati tényezők között kiemelt helyen szerepelnek az életmódhoz, a táplálkozáshoz köthető kockázatok. A férfiak 77 %-a, a nők 60 %-a volt túlsúlyos vagy elhízott. 2019-ben Magyarországon minden 3. haláleset és minden 4. életév-veszteség az egészségtelen táplálkozáshoz volt köthető, amiben jelentős szerepet játszik az alacsony zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona és mag fogyasztás. Ezért az alacsony élelmi rost bevitel táplálkozás kockázati tényezőként azonosítható a magyar lakosság körében.
A rostban szegény étrend hozzájárulhat a koleszterinszint növekedéséhez, így megnőhet a szívbetegségek, mint például a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának esélye.
A zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Hiányuk gyengítheti az immunrendszert és növelheti a különböző betegségek kockázatát.
A rostban szegény étrend nem nyújt hosszantartó teltségérzetet, ami túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet. A rostok segítenek az étvágy szabályozásában, elősegítve a testsúly kontrollját.
hogyan csökkenthetjük ezeket a kockázatokat, és hogyan lehetünk egészségesebbek!
fehérbab (pl. navy bab, cannellini bab), feketebab, vörös vesebab (kidney bab), pinto bab, limabab (vajbab), fava bab
vörös lencse, zöld lencse, barna lencse, fekete lencse (beluga lencse), sárga lencse
zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó
szójabab, edamame (fiatal, zöld szójabab), tempeh, tofu, szójaszósz
ideálisan pörköletlen, sótlan változatban, akár 100%-os mogyoróvajként
lóbab, tepary bab, mungóbab, azuki bab, urad bab (fekete mungóbab)