Diós-lencsés pástétom
Ízre és állagra is ez az egyik legzseniálisabb házi pástétom, a leginkább hasonlít a bolti növényi szendvicskrémekhez. Igazi fehérje-, vitamin- és omega-3-bomba.
HOZZÁVALÓK:
- 300 g konzerv lencse
- lecsepegtetve
- 80 g dió pirítva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál apróra vágott
- metélőhagyma
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 teáskanál almaecet
- 1 teáskanál só
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- A tálaláshoz: metélőhagyma
ELKÉSZÍTÉS:
Először készítsük el a pirított diót. Vegyünk elő egy serpenyőt, és szárazon melegítsük fel. Szórjuk bele a diót a serpenyőbe, és gyakori kevergetés, vagy rázogatás mellett pirítsuk meg szép, arany színűre. Majd tegyük konyhai robotgépbe az összes hozzávalót: a lencsét, a pirított diót, az olajat, az ecetet, a zúzott fokhagymát, a metélőhagymát és a fűszereket, a sót, a borsot és keverjük krémesre. Tálaláskor friss metélőhagymával szórjuk meg.
Forrás: Nemes Dóra Mentes Anyu szakácskönyve 3 (www.mentesanyu.hu)