Fehérbabos mogyorós csokis keksz
Hozzávalók:
- 200 g főtt fehérbab (pl. cannellini, nagyon alaposan leszűrve, leöblítve)
- 80 g zabpehely (apró szemű, vagy lisztté darálva)
- 3–4 ek mogyoróvaj
- 4–5 ek juharszirup / agavé / eritrit
- 1 tk vanília őrlemény
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- Ízlés szerint étcsokidarabkák
- ízlés szerint tört mogyoró darabkák
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Turmixolás: A fehérbabot, mogyoróvajat, juharszirupot, vaníliát, sütőport, sót és a zabpelyhet tedd aprítógépbe vagy turmixgépbe, és dolgozd sima masszává. Botmixer is jó lehet.
- Ha túl lágy, keverj még bele kevés zabpelyhet, hogy formázható legyen. Ha hagyod kicsit állni a masszát, még könnyebb a formázás. Ragadni fog, de ettől ne ilyedj meg:)
- A végén fakanállal forgasd bele a csokidarabkákat és opcionálisan a mogyoró darabkákat.
- Kanállal tégy halmokat a sütőpapírra, és lapítsd őket keksz formára ( kezeddel egyszerűbb lesz formázni, egyébként sütés közben nem terülnek szét nagyon)
- Sütés: kb. 15 perc, amíg enyhén aranybarna lesz a széle.Ha ropogósabbat szeretnél, még süsd 5-6 percet
- Hagyd a tepsin kihűlni pár percig, mert forrón még puha.
A recept a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület együttműködésével, dr. Rokonay Adrienne közreműködésével jött létre.
Az egyesület célja, hogy tudományos alapú életmódorvoslással segítse a krónikus betegségek visszaszorítását és új szintre emelje az orvos-beteg kapcsolatot Magyarországon.
