Fekete babos burger
Soha nem lehet elég módot találni arra, hogy babot illesszünk be a napi étkezésekbe. A burger pedig az egyik legélvezetesebb módja!
Tálald 100%-ban teljes kiőrlésű pirított zsemlén a kedvenc feltéteiddel. Ezek a burgerek jól fagyaszthatók, így érdemes megduplázni az adagot, hogy mindig kéznél legyenek a gyors kiengedéshez és fogyasztáshoz.
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- ½ csésze dió
- 1 kb. 2 cm-es darab friss kurkuma, reszelve (vagy ¼ teáskanál őrölt kurkuma)
- ½ csésze apróra vágott lilahagyma
- ⅓ csésze apróra vágott gomba
- 1½ csésze főtt vagy 1 db 425 g-os, BPA-mentes konzerv sótlan fekete bab, jól leöblítve és lecsepegtetve
- 2 evőkanál tahini vagy mandulavaj
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 evőkanál aprított friss petrezselyem
- 2 teáskanál fehér miso paszta
- 1 teáskanál hagymapor
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál ízesített fűszerkeverék
Elkészítés:
- Tedd a zabpelyhet, a diót és a kurkumát egy konyhai robotgépbe, és dolgozd finomra.
- Add hozzá a lilahagymát, gombát, babot, tahinit és lenmagot, majd keverd össze a robotgéppel.
- Add hozzá a maradék hozzávalókat, és keverd össze alaposan.
- Csípj ki egy keveset a keverékből, és teszteld: ha túl nedves, adj hozzá még zabpelyhet; ha túl száraz, adj hozzá 1 evőkanálnyi vizet.
- Öntsd ki a keveréket egy munkalapra, oszd négy egyenlő részre, és formázz belőlük kb. 1,5 cm vastag pogácsákat. Tedd egy tányérra, és hűtsd 30 percig.
Sütés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra.
- Bélelj ki egy tepsit szilikonlappal vagy sütőpapírral, és helyezd rá a burgereket.
- Süsd a burgereket forróra és enyhén barnára, egyszer megfordítva, kb. 25 percig.
- Tálald forrón, ízlés szerint.
Forrás: The How Not to Die Cookbook
A recept forrása: részlet THE HOW NOT TO DIE COOKBOOK: 100+ Recipes to Help Prevent and Reverse Disease című könyvből, szerzők: Michael Greger és Gene Stone.
Copyright © 2017 Michael Greger.
A Flatiron Books engedélyével újranyomva. Minden jog fenntartva.
Fényképezte: Antonis Achilleos.