Körtés fügés meleg fehérbab saláta
Hozzávalók:
- 2-3 db közepes cukkini
- 200 g fehérbab ( főzve)
- 1-2 db körte ( a mérettől függ)
- 3 db füge
- kókuszolaj vagy olíva olaj
- egy marék kesudió ( lehet pirítva is: 135 fokon sütőben 15 percig)
- egy marék aprított friss petrezselyem és/vagy friss bazsalikom ( vegyesen nagyon jól illik hozzá)
Öntet:
- 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. citromlé ( érdemes kóstolni: legyen jó citrusos az öntet)
- egy evőkanál víz is mehet hozzá, ha szükséges
- 1 tk. ( vagy kevesebb) parajdi só
- 1/2 bio citrom héja
Elkészítés:
- A babot beáztatom, néhány óra múlva megmosom és 4x-es vízben, egy babérlevéllel felteszem főni, kb forrástól számítva 20-30 percig főzöm. Ha kész, leszűröm és lecsepegtetem.
- A cukkinit megmosom, opcionálisan meghámozható és a hámozóval vékony, hosszanti csíkokra borotválom.
- Egy serpenyőben kevés kókusz vagy olívaolajat hevítek és megdinsztelem rajta a cukkini szeleteket, de vigyázok, hogy ne süssem túl. Sót nem szabad rátenni, mert kiengedi a vizet.
- Akár ugyanabban a serpenyőben megsütöm a körtét és a fügét is.
- Amikor minden megsült, egy szép tálban elterítem a cukkinit, majd erre jön a fehérbab réteg, végül szépen elrendezve a tetejére a gyümölcsök. Az aprított petrezselymet és bazsalikomot a tetejére szórom és az egészet meglocsolom az öntettel. Extraként néhány kesudióval megszórom.
- Készítheted úgy is, hogy a cukkinit a petrezselyemmel és a babbal összekevered ( én ezt nem szoktam sózni, de ha te sósabban szereted, akkor pici só ide is mehet) és így teszed a tálra és erre a keverékre igazgatod el a gyümölcsöket.
- Különleges, édesen könnyed saláta.
A recept a Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület együttműködésével, dr. Rokonay Adrienne közreműködésével jött létre.
Az egyesület célja, hogy tudományos alapú életmódorvoslással segítse a krónikus betegségek visszaszorítását és új szintre emelje az orvos-beteg kapcsolatot Magyarországon.
