Citromos hamis sajttorta
Ez a citromos tofu sajttorta, amelyet eredetileg a Vegetarian Times közölt 1997-ben, elegáns vegán desszertként szolgálhat. Bár már körülbelül két óra hűtés után nekiláthatsz az elfogyasztásának, tapasztalataink szerint másnap még finomabb, amikor az ízeknek van idejük összeérni.
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
- 2 csésze darált keksz
- ¼ csésze juharszirup
- ½ teáskanál mandulakivonat
Töltelék:
- 450 g kemény tofu
- ½ csésze cukor
- ¼ teáskanál mandulakivonat
- 1 evőkanál tahini vagy mandulavaj
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál citromlé
- ½ teáskanál reszelt citromhéj
- 2 evőkanál vízben feloldott kukoricakeményítő
- 1 evőkanál növényi tej (pl. szójatej, rizstej vagy mandulatej)
ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- Egy közepes tálban keverd össze a darált kekszet, a juharszirupot és a mandulakivonatot, amíg a kekszmorzsa kellően átnedvesedik.
- Öntsd a keveréket egy kiolajozott 23 cm-es piteformába, majd nyomkodd le szorosan, hogy tésztát formálj.
- Süsd 5 percig, majd hagyd hűlni, amíg elkészíted a tölteléket.
Töltelék:
- Egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben keverd össze az összes hozzávalót, és dolgozd simára, kb. 30 másodperc alatt.
Sütés:
- Öntsd a tölteléket az előkészített tésztába.
- Süsd, amíg a teteje enyhén barnulni kezd, kb. 30 percig.
- Hűtsd le, majd tedd hűtőbe, és hagyd teljesen kihűlni és megszilárdulni, kb. 2 órán át.