Hummusz variációk

Hummusz variációk

Hummusz variációk

Egyetlen növényi alapú receptgyűjtemény sem lehet teljes hummusz nélkül! Ez a változat elképesztően krémes, frissítően citromos, és gazdag, diós ízű a bőséges tahininek köszönhetően. Mindössze 6 hozzávalóra és 5 percre van szükséged, hogy elkészítsd ezt a mártogatóst!

Hozzávalók:

  • 1½ csésze főtt csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
  • ⅓ csésze sima tahini
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál friss citromlé, plusz ízlés szerint még hozzáadható
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál tengeri só
  • 5 evőkanál víz (vagy amennyi szükséges a megfelelő állag eléréséhez)
  • Paprika, chilipehely és/vagy friss petrezselyem a díszítéshez
  • Meleg pita és/vagy zöldségek a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy nagy teljesítményű turmixgépbe helyezd a csicseriborsót, tahinit, olívaolajat, citromlevet, fokhagymát és sót. Turmixold simára, szükség szerint vizet adva hozzá a kívánt állag eléréséhez.
  2. Öntsd át egy tálalótálba, és díszítsd paprikával, chilipehellyel és/vagy friss petrezselyemmel. Meleg pitával és zöldségekkel tálald ízlés szerint.

Receptvariációk:

Ha egy bolt humusz részlegébe ellátogatsz, rengeteg fűszerezési ötletet találhatsz! Bátran kísérletezz különböző ízekkel otthon. Az alaprecept klasszikus módon is kiváló, de ha valami másra vágysz, próbáld ki az alábbi változatokat:

  • Fűszeresebben: Adj hozzá ½ teáskanál őrölt római köményt vagy koriandert az extra ízért.
  • Fokhagymásan: A nyers fokhagyma helyett használj 3 sült fokhagymagerezdet, és adj még hozzá, ha erősebb ízre vágysz.
  • Sült paprikásan: Turmixolj bele 1-2 sült paprikát az alaprecepthez, és készíts sült paprikás humuszt. Egy csipetnyi füstölt paprika remekül illik ehhez a változathoz.
  • Pestósan: Adj hozzá néhány kanál pestót az extra citromos, gyógynövényes ízért.
  • Zölden: Keverj bele ½ csésze friss petrezselymet, koriandert vagy bazsalikomot, vagy akár 1 csésze spenótot.
  • Pink színben: Próbáld ki, hogy sült vagy főtt céklát keversz a hummuszba.
  • Édesen és füstösen: Adj hozzá ½ sült édesburgonyát, 2 teáskanál juharszirupot, egy csipet chiliport, és szükség szerint több vizet az állaghoz.

Tipp a dietetikustól: Nem csak az elkészítésében rejlik rengeteg variáció a felhasználása is igen változatos. Készíthetünk belőle szendvicset, hummusz tálat, vagy mártogatóst, pitával, zöldségekkel. Emellett kicsit hígabban elkészítve akár tészta szósz vagy saláta öntet is készíthető belőle.

Kulcsszavak: vegán, csicseriborsó, kence, növényi, hummusz, krém, fűszeres, növényi, hüvelyes
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious