Lencsés és zöldséges curry
Hozzávalók
- 2 csésze barna- és vad rizskeverék (vagy basmati rizs)
- 3 ½ csésze víz
- 1 evőkanál vegán vaj
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál római kömény mag
- 2 teáskanál koriander mag
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál garam masala
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- ½ csésze apróra vágott hagyma
- 6 csésze tetszőleges apróra vágott zöldség (piros paprika, répa, zeller, káposzta, brokkoli stb.)
- 1 csésze szárított vörös lencse
- 2 csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségalaplé
- 1 konzerv teljes zsírtartalmú kókusztej
- 1 csésze fagyasztott edamame vagy zöldborsó
- 2 evőkanál lime-lé
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
Tálaláshoz (opcionális): - kókuszjoghurt
- apróra vágott snidling
Elkészítés
- Egy edényben forrald fel a rizst a vízzel és a vegán vajjal. Ezután csökkentsd a hőt, takard le az edényt, és főzd 45 percig alacsony lángon.
- Eközben egy nagy mély serpenyőt melegíts közepes hőmérsékletre. Adj hozzá 2 evőkanál kókuszolajat, majd a római kömény magokat, koriandermagokat, kurkumát, chili pelyhet és garam masalát. Pirítsd a fűszereket 6 percig, amíg illatosak lesznek. Ha őrölt fűszereket használsz, a pirítás rövidebb ideig tart. Ügyelj rá, hogy ne égjenek meg, ha szükséges, csökkentsd a hőt.
- Add hozzá az aprított fokhagymát, gyömbért és hagymát, majd főzd 2-3 percig, amíg a hagyma üveges és puha lesz.
- Adj hozzá még egy evőkanál kókuszolajat, majd a zöldségeket. Főzd 8-10 percig, amíg a zöldségek éppen megpuhulnak, de még élénk színűek maradnak. Ezután add hozzá a lencsét, és kevergesd gyakran 5-6 percig, hogy megpiruljon, és magába szívjon némi nedvességet.
- Emeld vissza a hőt közepes fokozatra, és fokozatosan keverd hozzá a zöldségalaplevet. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt alacsonyra, takard le, és főzd 10 percig.
- Add hozzá a kókusztejet, lime-levet, tengeri sót, őrölt fekete borsot és a fagyasztott zöldségeket (ha használsz). Jól keverd össze, fedd le, és főzd további 20 percig.
- Tálald a rizs tetején, és díszítsd egy kanál kókuszjoghurttal és apróra vágott snidlinggel.
Tippek a dietetikustól:
- A vöröslencse az egyik leggyorsabban elkészíthető hüvelyes, így használatával időt is spórolhatsz.
- Fűszerezz bátran a só - bors kombinációján túl! A receptben használt fűszerek rendszeres használata támogatja az immunrendszer működését, segíti az emésztést és természetesen változatossá teszi az ételek ízvilágát is!
Jó étvágyat!