Lencsés és zöldséges curry

Lencsés és zöldséges curry

Lencsés és zöldséges curry

Hozzávalók

  • 2 csésze barna- és vad rizskeverék (vagy basmati rizs)
  • 3 ½ csésze víz
  • 1 evőkanál vegán vaj
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 1 teáskanál római kömény mag
  • 2 teáskanál koriander mag
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál garam masala
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
  • ½ csésze apróra vágott hagyma
  • 6 csésze tetszőleges apróra vágott zöldség (piros paprika, répa, zeller, káposzta, brokkoli stb.)
  • 1 csésze szárított vörös lencse
  • 2 csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségalaplé
  • 1 konzerv teljes zsírtartalmú kókusztej
  • 1 csésze fagyasztott edamame vagy zöldborsó
  • 2 evőkanál lime-lé
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors


    Tálaláshoz (opcionális):
  • kókuszjoghurt
  • apróra vágott snidling

Elkészítés

  1. Egy edényben forrald fel a rizst a vízzel és a vegán vajjal. Ezután csökkentsd a hőt, takard le az edényt, és főzd 45 percig alacsony lángon.
  2. Eközben egy nagy mély serpenyőt melegíts közepes hőmérsékletre. Adj hozzá 2 evőkanál kókuszolajat, majd a római kömény magokat, koriandermagokat, kurkumát, chili pelyhet és garam masalát. Pirítsd a fűszereket 6 percig, amíg illatosak lesznek. Ha őrölt fűszereket használsz, a pirítás rövidebb ideig tart. Ügyelj rá, hogy ne égjenek meg, ha szükséges, csökkentsd a hőt.
  3. Add hozzá az aprított fokhagymát, gyömbért és hagymát, majd főzd 2-3 percig, amíg a hagyma üveges és puha lesz.
  4. Adj hozzá még egy evőkanál kókuszolajat, majd a zöldségeket. Főzd 8-10 percig, amíg a zöldségek éppen megpuhulnak, de még élénk színűek maradnak. Ezután add hozzá a lencsét, és kevergesd gyakran 5-6 percig, hogy megpiruljon, és magába szívjon némi nedvességet.
  5. Emeld vissza a hőt közepes fokozatra, és fokozatosan keverd hozzá a zöldségalaplevet. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt alacsonyra, takard le, és főzd 10 percig.
  6. Add hozzá a kókusztejet, lime-levet, tengeri sót, őrölt fekete borsot és a fagyasztott zöldségeket (ha használsz). Jól keverd össze, fedd le, és főzd további 20 percig.
  7. Tálald a rizs tetején, és díszítsd egy kanál kókuszjoghurttal és apróra vágott snidlinggel.

Tippek a dietetikustól:

  • A vöröslencse az egyik leggyorsabban elkészíthető hüvelyes, így használatával időt is spórolhatsz. 
  • Fűszerezz bátran a só - bors kombinációján túl! A receptben használt fűszerek rendszeres használata támogatja az immunrendszer működését, segíti az emésztést és természetesen változatossá teszi az ételek ízvilágát is!

Jó étvágyat!

Kulcsszavak: vegán, növényi, lencse, curry, indiai, zöldséges
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious