Vegán töltött káposzta

Vegán töltött káposzta

Vegán töltött káposzta

Hozzávalók: (8 adag)

  • Vöröshagyma: 200 g (2 fej)
  • Fokhagyma: 3 gerezd
  • Savanyú káposzta: 1 kg aprókáposzta + 10 db levél
  • Csiperke gomba: 250 g
  • Dió: 100 g durvára vágva vagy darálva
  • Főtt barna rizs: 250 g
  • Főtt bab: 250 g 
  • Sűrített paradicsom: 100 g
  • Növényi olaj: 2-2 ek. (opcionális)
  • Só, őrölt feketebors, borsikafű, babérlevél édes és füstölt fűszerpaprika: ízlés szerint

Elkészítés:

  •  Elsőként kóstoljuk meg a savanyú káposztát és ízlésünknek megfelelően mossuk át a felét – harmadát, vagy az egészet.
  • A töltelékhez pici vízen* vagy két evőkanál olajon lepirítunk egy apróra vágott vöröshagymát és  a gombát, majd összekeverjük a főtt babbal, a főtt barna rizzsel, a durvára vágott dióval, a sűrített paradicsom felével és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt babér levéllel, fűszerpaprikával és egy gerezd zúzott fokhagymával.
  • Megtöltjük vele a leveleket úgy, hogy kb 1 evőkanálnyit a levél aljára teszünk, behajtjuk a két oldalát és feltekerjük. 
  • Egy edényben lepirítjuk a másik apróra vágott vöröshagymát a másik 2 ek. olajon vagy pici vizen*, rátesszük a káposzta azon felét, amit átmostunk.
  • Megszórjuk a fűszerekkel, rádobunk 1 gerezd fokhagymát felszeletelve, majd rápakoljuk a töltelékeket.
  • Rápakoljuk a káposzta másik felét, ugyanúgy megszórjuk a fűszerekkel, a fokhagymával, rátesszük a maradék sűrített paradicsomot, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és összefőzzük!
  • Tálalhatjuk natúr szójajoghurttal, növényi tejföllel vagy kesuföllel és friss petrezselyemmel.

Tippek a dietetikustól:

  • Ha kicsit szkeptikus vagy a hagyományos ételek növényi változatával szemben, először érdemes lehet kipróbálni egy olyan verziót, amiben csak a töltelék felét cseréljük ki a növényi töltelékre. Így az ételünket extra tápanyagokkal gazdagítjuk, miközben a hagyományos ízek és állagok is megmaradnak. 
  • A hagyományos (húsos) verzióhoz képest ez a változat több rostot tartalmaz és vitaminokat, ásványi anyagokat is változatosabban biztosít a szervezet számára. 
  • A növényi változat teljesen koleszterinmentes és alacsonyabb telített zsírokban, így a szív érrendszer egészsége szempontjából is ideális választás. 

* Ha szeretnénk TÉNÉ (teljes értékű növényi verzióban elkészíteni, akkor hagyjuk el az olajat. Ebben az esetben apránként adagoljunk pici vizet a hagymához, ahogy pirul.

Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron

Kulcsszavak: vegán, növényi, karácsony, ünnepi, főétel, töltött káposzta, bab
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious