Vegán töltött káposzta
Hozzávalók: (8 adag)
- Vöröshagyma: 200 g (2 fej)
- Fokhagyma: 3 gerezd
- Savanyú káposzta: 1 kg aprókáposzta + 10 db levél
- Csiperke gomba: 250 g
- Dió: 100 g durvára vágva vagy darálva
- Főtt barna rizs: 250 g
- Főtt bab: 250 g
- Sűrített paradicsom: 100 g
- Növényi olaj: 2-2 ek. (opcionális)
- Só, őrölt feketebors, borsikafű, babérlevél édes és füstölt fűszerpaprika: ízlés szerint
Elkészítés:
- Elsőként kóstoljuk meg a savanyú káposztát és ízlésünknek megfelelően mossuk át a felét – harmadát, vagy az egészet.
- A töltelékhez pici vízen* vagy két evőkanál olajon lepirítunk egy apróra vágott vöröshagymát és a gombát, majd összekeverjük a főtt babbal, a főtt barna rizzsel, a durvára vágott dióval, a sűrített paradicsom felével és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, őrölt babér levéllel, fűszerpaprikával és egy gerezd zúzott fokhagymával.
- Megtöltjük vele a leveleket úgy, hogy kb 1 evőkanálnyit a levél aljára teszünk, behajtjuk a két oldalát és feltekerjük.
- Egy edényben lepirítjuk a másik apróra vágott vöröshagymát a másik 2 ek. olajon vagy pici vizen*, rátesszük a káposzta azon felét, amit átmostunk.
- Megszórjuk a fűszerekkel, rádobunk 1 gerezd fokhagymát felszeletelve, majd rápakoljuk a töltelékeket.
- Rápakoljuk a káposzta másik felét, ugyanúgy megszórjuk a fűszerekkel, a fokhagymával, rátesszük a maradék sűrített paradicsomot, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és összefőzzük!
- Tálalhatjuk natúr szójajoghurttal, növényi tejföllel vagy kesuföllel és friss petrezselyemmel.
Tippek a dietetikustól:
- Ha kicsit szkeptikus vagy a hagyományos ételek növényi változatával szemben, először érdemes lehet kipróbálni egy olyan verziót, amiben csak a töltelék felét cseréljük ki a növényi töltelékre. Így az ételünket extra tápanyagokkal gazdagítjuk, miközben a hagyományos ízek és állagok is megmaradnak.
- A hagyományos (húsos) verzióhoz képest ez a változat több rostot tartalmaz és vitaminokat, ásványi anyagokat is változatosabban biztosít a szervezet számára.
- A növényi változat teljesen koleszterinmentes és alacsonyabb telített zsírokban, így a szív érrendszer egészsége szempontjából is ideális választás.
* Ha szeretnénk TÉNÉ (teljes értékű növényi verzióban elkészíteni, akkor hagyjuk el az olajat. Ebben az esetben apránként adagoljunk pici vizet a hagymához, ahogy pirul.
Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron