Sült karfiolos, fehérbabos, gránátalmás saláta
Hozzávalók
- 2 kisebb-közepes karfiol, félbevágva, a belső levelek félretéve, a vastag torzsákat hosszában kettévágva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál füstölt paprika
- 40 g hámozott törökmogyoró, durvára vágva
- 1 evőkanál gránátalmaszirup (vagy más szirup)
- 1 teáskanál agavé szirup vagy rizsszirup, esetleg datolyaszirup
- 2 teáskanál fehérborecet
- 2 x 570 g-os konzerv vagy üveges fehérbab, lecsöpögtetve
- Egy kis marék petrezselyem, felaprítva
- 1 gránátalma magjai (kb. 80 g)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (vagy 180°C-ra légkeverésen). Tedd a félbevágott karfiolokat egy tepsire, locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, szórd meg egy csipet sóval, a köménnyel és a füstölt paprikával. Süsd 35 percig, a sütés felénél forgasd meg, és az utolsó 10 percre add hozzá a félretett leveleket is. A törökmogyorót egy másik tepsin pirítsd kb. 7 percig, amíg illatos és enyhén pirult nem lesz. Hagyd kihűlni, majd durvára vágd.
Közben egy nagy tálban keverd össze a maradék 1 evőkanál olajat, a gránátalmaszirupot, az agavét és az ecetet. Ízesítsd sóval, borssal, majd habverővel alaposan dolgozd össze. Add hozzá a babot, a petrezselymet és a gránátalmamagok kétharmadát.
Osszd szét a babos keveréket a tányérokon, majd halmozd rá a sült karfiolt és a leveleket. Szórd meg a pirított mogyoróval és a maradék gránátalmamagokkal.
Jó étvágyat!