Cottage pie édesburgonya pürével
Remek komfortétel! Ez a meleg, ízletes fogás ugyanolyan finom karfiolpürével is az édesburgonya helyett, így bátran variálhatod, ha ahhoz van kedved.
Hozzávalók:
- 900 g édesburgonya, 5 cm-es darabokra vágva
- ½ teáskanál hagymapor
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- 1 kis fej lilahagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1½ csésze friss vagy felengedett fagyasztott kukoricaszem
- 1 csésze friss vagy felengedett fagyasztott zöldborsó
- 1 csésze főtt friss vagy fagyasztott vajbab
- 2 csésze főtt vagy BPA-mentes konzerv/tetra pakos sómentes barna lencse
- 1 csésze zöldségleves alaplé
- 230 g gomba tetszés szerint, felaprítva
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál sómentes paradicsompüré
- 1 evőkanál fehér miso paszta
- 1 teáskanál aprított friss kakukkfű vagy ½ teáskanál szárított kakukkfű
Elkészítés:
1. Édesburgonya püré elkészítése:
Tedd az édesburgonyát egy nagy lábasba, öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje, majd forrald fel. Főzd 15-20 percig, vagy amíg villával könnyen átszúrható. Szűrd le, tedd vissza a lábasba, majd add hozzá a hagymaport és a borsot. Törd pürévé, és tedd félre.
2. A sütő előmelegítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
3. Zöldségek elkészítése:
Melegíts ¼ csésze vizet egy nagy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a lilahagymát és a sárgarépát, és párold, amíg megpuhulnak, kb. 7 percig. Add hozzá a fokhagymát, és vedd alacsonyra a lángot. Keverd bele a kukoricát, borsót és főtt vajbabot. Főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a folyadék felszívódik, 3-5 percig. Add hozzá az 1½ csésze lencsét, majd öntsd az egészet egy sekély sütőtálba, és tedd félre.
4. Szósz elkészítése:
Ugyanabban a serpenyőben, közepes lángon, melegítsd fel a zöldségleves alaplevet. Add hozzá a gombát, táplálkozási élesztőt, paradicsompürét, miso pasztát és kakukkfüvet. Kevergetve főzd 5 percig, vagy amíg a gomba megpuhul. Tedd a gombakeveréket egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, add hozzá a maradék ½ csésze lencsét, és turmixold simára. Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá további ½ csésze alaplevet. Kóstold meg, és szükség esetén ízesítsd.
5. Összeállítás és sütés:
Öntsd a szószt a zöldségekre, és keverd össze. Simítsd rá az édesburgonya pürét, hogy befedje a felszínt. Süsd kb. 30 percig, vagy amíg a töltelék bugyborékol. Forrón tálald.
Forrás: The How Not to Die Cookbook
A recept forrása: részlet THE HOW NOT TO DIE COOKBOOK: 100+ Recipes to Help Prevent and Reverse Disease című könyvből, szerzők: Michael Greger és Gene Stone.
Copyright © 2017 Michael Greger.
A Flatiron Books engedélyével újranyomva. Minden jog fenntartva.
Fényképezte: Antonis Achilleos.