Hárombabos leves kurkumával és lencsével
A kurkuma gyönyörű arany fényt ad ennek a tartalmas levesnek, amely lencsét és háromféle babot tartalmaz.
Hozzávalók:
- 1 fej lilahagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ csésze szárított barna lencse
- 7 csésze könnyű zöldségleves alaplé
- 1½ csésze főtt vagy 1 (425 g-os) BPA-mentes konzerv vagy tetra pakos sómentes vörös vesebab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1½ csésze főtt vagy 1 (425 g-os) BPA-mentes konzerv vagy tetra pakos sómentes csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
- 1½ csésze főtt vagy 1 (425 g-os) BPA-mentes konzerv vagy tetra pakos sómentes fehér bab, leöblítve és lecsepegtetve
- 6 csésze aprított spenót
- 1 csésze aprított friss petrezselyem
- 1 csomag újhagyma, finomra vágva
- 2 evőkanál aprított friss menta vagy 2 teáskanál szárított menta
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- tetszőleges fűszerkeverék
Elkészítés:
- Alap főzése:
Melegíts ¼ csésze vizet egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzd 5 percig, amíg megpuhulnak. Keverd bele a kurkumát, koriandert, köményt és lencsét. Add hozzá a zöldségleves alaplevet, és forrald fel. - Bab hozzáadása:
Csökkentsd a hőt alacsonyra, és add hozzá a vesebabot, csicseriborsót és fehér babot. Fedd le, és főzd, amíg a lencse megpuhul, kb. 30-40 percig. - Zöldségek és fűszerek hozzáadása:
Add hozzá a spenótot, petrezselymet, újhagymát, mentát, fekete borsot és a fűszerkeveréket ízlés szerint. Főzd további 10 percig. Kóstold meg, és szükség esetén állítsd be az ízesítést. Forrón tálald.
Forrás: The How Not to Die Cookbook
A recept forrása: részlet THE HOW NOT TO DIE COOKBOOK: 100+ Recipes to Help Prevent and Reverse Disease című könyvből, szerzők: Michael Greger és Gene Stone.
Copyright © 2017 Michael Greger.
A Flatiron Books engedélyével újranyomva. Minden jog fenntartva.
Fényképezte: Antonis Achilleos.