Répamártogatós vajbabbal és köménymaggal
Hozzávalók
- 500 g sárgarépa, 5 mm vastag karikákra vágva
- 75 ml olívaolaj, plusz egy kevés a meglocsoláshoz
- ½ narancs leve
- 2 teáskanál köménymag
- ½ teáskanál római köménymag
- ½ teáskanál koriandermag
- 1 gerezd fokhagyma, meghámozva
- egy csipet cukor
- 1 x 400 g-os konzerv vajbab, lecsöpögtetve és átöblítve
- citromlé ízlés szerint
- opcionális: 2-3 evőkanál dukkah (egyiptomi fűszerkeverék)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (160°C-ra, ha légkeveréses). Bélelj ki egy tepsit tapadásmentes sütőpapírral.
Egy tálban forgasd össze a sárgarépakarikákat egy kevés olívaolajjal, a narancslével és egy csipet sóval. Terítsd szét a tepsin, majd süsd 15-20 percig, amíg megpuhulnak. Vedd ki, és hagyd kissé hűlni.
Egy száraz serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg a fűszermagokat néhány percig, folyamatosan kevergetve, amíg illatozni kezdenek. Vedd le a tűzről, majd mozsárban vagy fűszerdarálóban őröld meg.
A répát, a fűszereket és a többi hozzávalót (a dukkah kivételével) tedd turmixgépbe vagy konyhai aprítóba, és dolgozd sima krémmé. Öntsd át egy tálba, locsold meg egy kis olívaolajjal, és tálaláskor szórd meg dukkah-val.
Jó étvágyat!