Teriyaki tofu
HOZZÁVALÓK:
- 18 dkg tofu
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0,5 dl szójaszósz
- 0,5 dl édes fehérbor
- 0,5 dl víz
- 1 teáskanál keményítő
- 3 evőkanál szezámolaj
- 1 mokkáskanál szezámmag
- 40 dkg ázsiai zöldségmix
ELKÉSZÍTÉS:
- A tofu előkészítése:
Itassuk le a tofut papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvességet, majd vágjuk fel 2x2 cm-es kockákra. - Tofu sütése:
Egy olívaolajjal kikent serpenyőben süssük a tofukockákat néhány perc alatt aranybarnára, majd tegyük félre. - Teriyaki szósz elkészítése:
Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a tofut sütöttük, forraljuk össze alacsony lángon a szójaszószt és az édes fehérbort. - Szósz sűrítése:
Egy kis tálban keverjük el a keményítőt a vízzel, majd öntsük a serpenyőbe. Főzzük addig, amíg a szósz sűrű, ragacsos állagot nem kap. - Tofu bevonása:
Adjuk vissza a megsült tofut a szószba, óvatosan keverjük össze, majd zárjuk el a lángot, és szórjuk meg a tetejét szezámmaggal. - Zöldségmix elkészítése:
Egy másik serpenyőben melegítsünk fel egy kevés szezámolajat, és pároljuk meg az ázsiai zöldségkeveréket fedő alatt. Ezután további 2 percig pároljuk fedő nélkül. - Tálalás:
Helyezzük a zöldségekre a teriyaki tofut, és tálaljuk párolt rizzsel.