Ünnepi áfonyás zöldséges sült
Hozzávalók:
Almás-áfonyás szósz
- 1 csésze aszalt áfonya
- ¾ csésze víz
- ½ csésze cukrozatlan almaszósz
- 1 alma, meghámozva, apró kockákra vágva
- ½ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
- ¼ teáskanál gyömbér
- ¼ teáskanál szegfűszeg
- ¼ teáskanál tengeri só
Édesburgonya püré - 4 csésze meghámozott és kockára vágott édesburgonya (kb. 2 közepes darab)
- ¼ csésze növényi tej
- 2 evőkanál sörélesztő
- 1 evőkanál vegán vaj
- ½ teáskanál fahéj
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál tengeri só
- ¼ teáskanál szegfűszeg
- ¼ teáskanál szerecsendió
- ¼ teáskanál gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
Gombás-lencsés ragu - 1 csésze apróra vágott sárga hagyma
- ½ csésze apróra vágott zeller
- ½ csésze apróra vágott répa
- 1 evőkanál növényi olaj
- ½ teáskanál kakukkfű (friss vagy őrölt)
- ½ teáskanál zsálya
- ½ teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 3 portobello gomba, durván aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 csésze főtt zöld lencse
- ¾ csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségalaplé
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál víz
Egyéb hozzávalók - 1 csomag vegán leveles tészta (hűtőben kiolvasztva - hidegen tartandó)
- ⅓ csésze búzaliszt a tészta nyújtásához
- növényi olaj a sütőforma olajozásához
Elkészítés
- Édesburgonya főzése: Forralj vizet egy edényben, és főzd meg az édesburgonyát, amíg villával könnyen átszúrható. Szűrd le és tedd félre.
- Almás-áfonyás szósz: Helyezd az összes hozzávalót egy lábasba, és forrald fel. Csökkentsd a hőt, és hagyd gyöngyözni kb. 20 percig, amíg besűrűsödik és sötétebb színű lesz. Hűtsd le.
- Édesburgonya püré: Törd össze az édesburgonyát az edényben, ahol főzted, és add hozzá a többi hozzávalót. Keverd jól össze, majd hagyd hűlni.
- Gombás-lencsés ragu: Melegítsd fel a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon. Párold a hagymát, zellert és répát 4-5 percig, amíg megpuhulnak. Add hozzá a fűszereket (kakukkfű, zsálya, szerecsendió, só, bors), és keverd tovább egy percig.
- Add hozzá a gombát, és főzd 4-5 percig, amíg megpuhul.
- Add hozzá a fokhagymát és a lencsét, keverd jól össze, és főzd 2-3 percig.
- Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, és forrald fel. Keverj össze kukoricakeményítőt és vizet egy kis tálban, majd add a raguhoz. Főzd 1-2 percig, amíg besűrűsödik. Hűtsd le.
- Tészta előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Nyújtsd ki a leveles tésztát kb. 3 mm vastagságú téglalappá. Vágd ketté: egy nagyobb darab legyen (kb. 28 x 30 cm), ami a sütőformába kerül, és egy kisebb (kb. 15 x 30 cm), ami a tetejére kerül.
- Forma előkészítése: Béleld ki a sütőformát sütőpapírral, és a széleket olajozd be. Helyezd bele a nagyobb tésztadarabot úgy, hogy a szélek túllógjanak.
- Rétegezés:
- Terítsd az édesburgonya pürét a tészta aljára (kb. 2,5 cm magas legyen).
- Add hozzá a gombás-lencsés ragut, majd az almás-áfonyás szószt.
- Tészta lezárása: Helyezd a kisebb tésztadarabot a tetejére, és az oldalak mentén hajtsd rá a széleket. Villával nyomd le a széleket, hogy jól záródjanak. Vágj 3-4 kis rést a tetejére, hogy a gőz távozhasson.
- Sütés: Süssd kb. 30-40 percig, amíg a tészta sötét aranybarna lesz.
- Pihentetés: Hagyd a sültet legalább 20 percig hűlni, mielőtt szeletelnéd.
Tálald szép formában, akár sütőpapírral átkötve. Jó étvágyat!
Tippek a dietetikustól:
- Ez az ünnepi fogás nemcsak elegáns és finom, hanem tápanyagokban is bővelkedik.
- A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
- Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, ami fontos a látás, a bőr és az immunrendszer egészégéhez.
- Az áfonya szuper antioxidáns forrás, amik segítenek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat.
Recept és fotó: www.hotforfoodblog.com