Ünnepi áfonyás zöldséges sült

Ünnepi áfonyás zöldséges sült

Ünnepi áfonyás zöldséges sült

Hozzávalók:

Almás-áfonyás szósz

  • 1 csésze aszalt áfonya
  • ¾ csésze víz
  • ½ csésze cukrozatlan almaszósz
  • 1 alma, meghámozva, apró kockákra vágva
  • ½ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • ¼ teáskanál gyömbér
  • ¼ teáskanál szegfűszeg
  • ¼ teáskanál tengeri só


    Édesburgonya püré
  • 4 csésze meghámozott és kockára vágott édesburgonya (kb. 2 közepes darab)
  • ¼ csésze növényi tej
  • 2 evőkanál sörélesztő
  • 1 evőkanál vegán vaj
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ¼ teáskanál szegfűszeg
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • ¼ teáskanál gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt fekete bors


    Gombás-lencsés ragu
  • 1 csésze apróra vágott sárga hagyma
  • ½ csésze apróra vágott zeller
  • ½ csésze apróra vágott répa
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • ½ teáskanál kakukkfű (friss vagy őrölt)
  • ½ teáskanál zsálya
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • 3 portobello gomba, durván aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 csésze főtt zöld lencse
  • ¾ csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségalaplé
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál víz


    Egyéb hozzávalók
  • 1 csomag vegán leveles tészta (hűtőben kiolvasztva - hidegen tartandó)
  • ⅓ csésze búzaliszt a tészta nyújtásához
  • növényi olaj a sütőforma olajozásához

Elkészítés

  1. Édesburgonya főzése: Forralj vizet egy edényben, és főzd meg az édesburgonyát, amíg villával könnyen átszúrható. Szűrd le és tedd félre.
  2. Almás-áfonyás szósz: Helyezd az összes hozzávalót egy lábasba, és forrald fel. Csökkentsd a hőt, és hagyd gyöngyözni kb. 20 percig, amíg besűrűsödik és sötétebb színű lesz. Hűtsd le.
  3. Édesburgonya püré: Törd össze az édesburgonyát az edényben, ahol főzted, és add hozzá a többi hozzávalót. Keverd jól össze, majd hagyd hűlni.
  4. Gombás-lencsés ragu: Melegítsd fel a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon. Párold a hagymát, zellert és répát 4-5 percig, amíg megpuhulnak. Add hozzá a fűszereket (kakukkfű, zsálya, szerecsendió, só, bors), és keverd tovább egy percig.
    • Add hozzá a gombát, és főzd 4-5 percig, amíg megpuhul.
    • Add hozzá a fokhagymát és a lencsét, keverd jól össze, és főzd 2-3 percig.
    • Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, és forrald fel. Keverj össze kukoricakeményítőt és vizet egy kis tálban, majd add a raguhoz. Főzd 1-2 percig, amíg besűrűsödik. Hűtsd le.
  5. Tészta előkészítése: Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Nyújtsd ki a leveles tésztát kb. 3 mm vastagságú téglalappá. Vágd ketté: egy nagyobb darab legyen (kb. 28 x 30 cm), ami a sütőformába kerül, és egy kisebb (kb. 15 x 30 cm), ami a tetejére kerül.
  6. Forma előkészítése: Béleld ki a sütőformát sütőpapírral, és a széleket olajozd be. Helyezd bele a nagyobb tésztadarabot úgy, hogy a szélek túllógjanak.
  7. Rétegezés:
    • Terítsd az édesburgonya pürét a tészta aljára (kb. 2,5 cm magas legyen).
    • Add hozzá a gombás-lencsés ragut, majd az almás-áfonyás szószt.
  8. Tészta lezárása: Helyezd a kisebb tésztadarabot a tetejére, és az oldalak mentén hajtsd rá a széleket. Villával nyomd le a széleket, hogy jól záródjanak. Vágj 3-4 kis rést a tetejére, hogy a gőz távozhasson.
  9. Sütés: Süssd kb. 30-40 percig, amíg a tészta sötét aranybarna lesz.
  10. Pihentetés: Hagyd a sültet legalább 20 percig hűlni, mielőtt szeletelnéd.

Tálald szép formában, akár sütőpapírral átkötve. Jó étvágyat!

Tippek a dietetikustól:

  • Ez az ünnepi fogás nemcsak elegáns és finom, hanem tápanyagokban is bővelkedik. 
  • A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.. Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
  • Az édesburgonya kiváló béta-karotin forrás, ami fontos a látás, a bőr és az immunrendszer egészégéhez. 
  • Az áfonya szuper antioxidáns forrás, amik segítenek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat.

Recept és fotó: www.hotforfoodblog.com

Kulcsszavak: vegán, növényi, gomba, ünnepi, sült, zöldséges
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious