Vegán, gluténmentes zöldbabrakottas

Vegán, gluténmentes zöldbabrakottas

Vegán, gluténmentes zöldbabrakottas

Hozzávalók:

Ropogós hagymaszálak

  • 1 fehér hagyma
  • 1 ½ csésze növényi tej (szójatej vagy mandulatej a legjobb)
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 ½ csésze rizsliszt
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál tengeri só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 3 csésze növényi olaj (sütéshez)

Zöldbabos rakottas:

  • 8 csésze friss zöldbab (vagy kiolvasztott fagyasztott zöldbab)
  • 1 csésze nyers, egész kesudió (áztasd forró vízben 20 percre)
  • 1 ½ csésze víz
  • 1 evőkanál nyílgyökérliszt vagy kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 20 dkg gomba
  • 1 db újhagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál hagymapor
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • ½ teáskanál tengeri só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • ⅔ csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségleves
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  1. Vágd vékony szeletekre a hagymát. A szeletek legyenek annyira vékonyak, hogy átlátszóak legyenek.
  2. Öntsd a növényi tejet egy tálba, és keverd el benne az almaecetet. Áztasd a hagymákat ebben a keverékben 10-15 percig.
  3. Egy külön keverőtálban keverd össze a lisztet a füstölt paprikával, tengeri sóval és őrölt fekete borssal.
  4. Melegítsd fel az olajat egy nagy edényben 185°C-ra.
  5. Kézzel forgasd meg a hagymákat a lisztes keverékben, és óvatosan rázd le a felesleget. Süsd ki a hagymákat kis adagokban. Körülbelül 2 percig tart a sütés. Csipesz segítségével vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre. Folytasd a sütést, amíg az összes hagyma el nem fogy.
  6. Ha több hagymád van, mint amennyi a rakott étel tetejére kell, egyszerűen tálald az asztalon, mert biztosan mindenki rá fogja halmozni az ételére!
  7. A rakott étel szószának elkészítéséhez szűrd le a kesudiót az áztatóvízről, öblítsd át friss vízzel, majd csöpögtesd le. Tedd egy nagy teljesítményű turmixgépbe friss vízzel és nyílgyökérliszttel, majd turmixold nagyon simára.
  8. Melegítsd fel a kókuszolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, add hozzá a gombát, és pirítsd 2 percig.
  9. Add hozzá az újhagymát, és pirítsd további 3-5 percig.
  10. Add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd még 1 percig. Ezután add hozzá a szerecsendiót, hagymaport, tengeri sót és őrölt fekete borsot, és pirítsd további 2-3 percig.
  11. Lassan keverd hozzá az alacsony nátriumtartalmú zöldségleves alaplét és a kesukrémet, apránként adagolva, folyamatosan kevergetve, amíg sima és jól elkeveredik. Hagyd, hogy gyöngyözzön.
  12. Amikor a szósz gyöngyözik, add hozzá a citromlevet, majd a zöldbabot. Forgasd át a babot a szószban, és fedővel fedd le a serpenyőt.
  13. Hagyd 20 percig főni, időnként megkeverve, amíg a bab megpuhul, de még élénk zöld és enyhén roppanós.
  14. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és tálald a babot a szószával együtt, vagy tedd át egy rakott étel sütőtálba. Tedd a tetejére a ropogós hagymát. Az egész rakott ételt beteheted a grill alá néhány percre, hogy átmelegedjen, és a hagymák még ropogósabbak legyenek. Azonnal tálald!

Tipp a dietetikustól: a zöldbab és a gomba is rendkívül gazdagok antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket és segítenek a gyulladás csökkentésében.

Kulcsszavak: vegán, növényi, rakottas, zöldbab
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious