Vegán Snickers szelet
Ezek az ínycsiklandó vegán Snickers szeletek mindössze 6 egészséges összetevőből készülnek, és bármilyen édesszájút kielégítenek! Természetesen gluténmentesek, könnyen elkészíthetők és még nagyrészt egészséges hozzávalókból is készülnek.
Hozzávalók
A karamellréteghez:
- 1 csésze (280 g) kimagozott Medjool datolya, szorosan rakva a csészébe
- 2 evőkanál krémes mogyoróvaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ¼ teáskanál só
A nugáthoz:
- ¼ csésze (75 g) datolyakaramell (a fentiekből)
- 2/3 csésze (68 g) zabpehelyliszt
Befejezéshez:
- ½ csésze (70 g) sótlan, szárazon pirított földimogyoró
- 8 uncia (225 g) jó minőségű vegán csokoládé (lásd megjegyzés)
Elkészítés:
- Helyezd a kimagozott datolyákat egy nagyobb tálba, és öntsd le forró vízzel. Áztasd 5-10 percig, attól függően, hogy mennyire voltak puhák. Ha gyorsabb módszert keresel, fedd le vízzel, és mikrózd 80 másodpercig. Ezután szűrd le a datolyákat, de a vizet tartsd meg a 2. lépéshez. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit vagy rácsot a kész szeletekhez (6. lépés), és tedd félre.
- Csöpögtesd le a datolyákat, majd tedd őket egy S-pengés robotgépbe. Add hozzá a mogyoróvajat, a vaníliát és a sót. Dolgozd simára, szükség esetén kapard le az edény oldaláról. Ha túl sűrű a keverék, adj hozzá a félretett datolyavízből, egy evőkanálnyit egyszerre, amíg sima és egyenletes állagú lesz.
- Vedd ki a datolyakaramellt a robotgépből, és tedd félre. Add a zabpehelylisztet és ¼ csésze (75 g) karamellt a robotgépbe, és dolgozd össze, amíg ragadós, formázható „tésztát” nem kapsz, amely összetapad, ha összenyomod.
- Nyomkodd bele a nugátot egy kisméretű, keskeny formába (lásd megjegyzés) egyenletesen. Egy spatula segítségével simítsd rá a maradék karamellt, majd szórd meg a tetejét földimogyoróval. Nyomkodd bele a mogyorókat a karamellrétegbe, hogy rátapadjanak. Tedd fagyasztóba 60-90 percre, amíg megszilárdul.
- Vedd ki a megfagyott „tölteléket” a formából, és egy éles késsel vágd szeletekre. Tedd vissza ezeket a fagyasztóba, miközben felolvasztod a csokoládét.
- Csokoládé olvasztása:
- Vízgőzzel: Egy kis lábast tölts meg 2-3 cm vízzel, és helyezz rá egy üvegtálat. Forrald fel a vizet magas hőfokon, majd csökkentsd közepes-alacsonyra. Tedd a csokoládét az üvegtálba, és száraz spatulával keverd, amíg 80%-ban megolvad. Vedd le a tálat, és keverd, amíg teljesen sima nem lesz.
- Mikróban: Tedd a csokoládét egy üvegtálba, és mikrózd 30 másodperces szakaszokban, közben keverd meg. Amikor a csokoládé 75%-ban megolvadt, hagyd abba a mikrózást, és keverd simára.
- Gyorsan mártsd bele az egyik szeletet az olvasztott csokoládéba. Két villa segítségével forgasd meg, hogy minden oldalát bevonja. Emeld ki, hagyd, hogy a felesleges csokoládé lecsepegjen, majd helyezd a sütőpapírra. Ismételd meg a többi szelettel.
- Hűtsd a szeleteket 5-10 percig a hűtőben, amíg a csokoládé megkeményedik. Fogyaszd azonnal, vagy tárold a hűtőben legfeljebb 10 napig. Fagyasztóban akár egy hónapig is elállnak – fogyasztás előtt hagyd őket 5 percig kiengedni.
Megjegyzések:
- Forma: Keskeny szilikonformát használhatsz, de bármilyen szűk edény megfelel (pl. kenyérforma vagy téglalap alakú tupperware). Ha a forma nem hajlékony, béleld ki sütőpapírral, hogy könnyen eltávolítható legyen a fagyott töltelék.
- Csokoládé: Javasolt aprított csokoládét használni. Ha a csokoládé túl sűrű, adj hozzá 1-3 teáskanál finomított kókuszolajat olvasztás közben.
- Zabpehelyliszt: Finom, szinte hagyományos lisztszerű állag ajánlott. Turmixgépet használj az elkészítéshez, és legalább 45 másodpercig dolgozd.
- Mogyorómentes változat: Ha nem fogyaszthatsz földimogyorót, helyettesítheted bármilyen magvajjal, illetve a szeletekben lévő mogyorót is lecserélheted. Kesu-vagy mandulavajat ajánlott használni.
- Maca por: Az eredeti recept opcionálisan tartalmazott 1 teáskanál maca port, amely minimálisan fokozta a karamelles ízt, de elhagyható.