Csicseriborsó „cookie dough”

Csicseriborsó „cookie dough”

Csicseriborsó „cookie dough”

Ez a csicseriborsós "cookie dough" egészséges hozzávalókból készül, de mégis kielégíti az édesség utáni vágyadat! Ráadásul vegán, gluténmentes és finomított cukortól mentes is.

Ki gondolta volna, hogy csicseriborsót összepürésítve 5 másik egészséges összetevővel olyan sűrű, süti tésztaszerű masszát kapunk, ami desszert ízű, miközben tele van rostokkal és növényi fehérjével?

Hozzávalók:

  • 1 ½ csésze főtt csicseriborsó*
  • ¼ csésze mag- vagy mogyoróvaj*
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 evőkanál zabpehelyliszt vagy ¼ csésze mandulaliszt
  • 2 evőkanál juharszirup*, plusz ízlés szerint még hozzáadható
  • ¼ csésze tejmentes csokicsepp (vagy más ízesítő, ízlés szerint)
  • ½ teáskanál só

Elkészítés:

  1. Tedd az összes hozzávalót, a csokicseppek kivételével, egy nagy teljesítményű turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Dolgozd sima, sűrű tésztává, szükség szerint kapard le az eszköz oldaláról az odatapadt részeket. Ne feledd, hogy a tészta még sűrűbbé válik, amikor a liszt magába szívja a nedvességet, különösen, ha hűtőben pihenteted.
  2. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá több édesítőt. Ezután tedd a tésztát egy nagy tálba, és spatulával keverd hozzá a csokicseppeket.
  3. Tálald, és élvezd! A maradékot hűtőben tárold, ahol legfeljebb egy hétig eláll.

Megjegyzések:

  1. Csicseriborsó:
    • Én száraz csicseriborsót főztem kuktában. Ha konzervet használsz, egy konzerv elegendő ehhez a recepthez.
    • A konzerv csicseriborsót alaposan öblítsd le és csöpögtesd le, mert különben „babosabb” ízű lesz a tészta. Ilyen esetben adj hozzá több vaníliát és édesítőt, hogy elfedje az ízt.
    • Ha a konzerved sózott, csökkentsd a só mennyiségét a receptben ¼ teáskanállal.
  1. Magvaj:
    • Az általad használt magvaj befolyásolja a tészta ízét. A kedvencem a kesudióvaj, de mandulavaj, mogyoróvaj vagy tahini is finom alternatíva. Ha sós magvajat használsz, szintén csökkentsd a sót ¼ teáskanállal.
  1. Cukorhelyettesítés:
    • A juharszirup helyettesíthető 2-3 áztatott Medjool datolyával, vagy 2 evőkanál kókuszcukorral vagy barna cukorral, amelyet 1 teáskanál forró vízben oldottál fel.

Tippek a dietetikustól:

  • Bizony a hüvelyeseket nem csak sós ételekben érdemes használni!
  • A csicseriborsó kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz. Gazdag folsavban, ami többek között fontos a sejtosztódásban, így a szövetek regenerációjában.
Kulcsszavak: vegán, növényi, csicseriborsó, hüvelyes, desszert, cookie dough, sütemény, édesség
Kategória
Receptkártya készítője WP Delicious