Tempeh „halas” taco
Hozzávalók
Tempeh "hal"
- 1 csomag tempeh (kiolvasztva, ha fagyasztott)
- ⅓ csésze fehérborecet
- ⅔ csésze víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csésze + ½ csésze búzaliszt
- ¼ csésze + ⅛ csésze kukoricakeményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ¼ teáskanál tetszőleges fűszerkeverék
- 1 teáskanál paprika
- ¼ teáskanál fokhagymapor
- ¼ teáskanál hagymapor
- ¾ teáskanál tengeri só
- ¾ teáskanál őrölt fehér bors (vagy fekete bors)
- 1 ½ csésze nagyon hideg szódavíz (vagy tetszőleges sör)
- 3 csésze növényi olaj a sütéshez
Jalapeño tartármártás - 1 csésze vegán majonéz
- 8-10 savanyított jalapeño, apróra vágva
- 1 evőkanál jalapeño levéből
Kelkáposzta-saláta - 1 csésze apróra vágott kelkáposzta
- 2 teáskanál lime-lé
- ½ csésze apróra vágott sárga paprika
- ½csésze apróra vágott paradicsom
- 1 szál apróra vágott újhagyma
- őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tempeh előkészítése: Vágd a tempeh-t 3-4 cm-es rudakra, majd felezd meg őket, hogy kis falatok legyenek.
- Pácolás: Egy tálban keverd össze a fehérborecetet, vizet, citromlevet, ¼ teáskanál tetszőleges fűszerkeveréket, ¼ teáskanál tengeri sót és ¼ teáskanál fehér borsot. Merítsd bele a tempeh darabokat, és hagyd a hűtőben legalább 15 percig pácolódni.
- Saláta és mártás:
- Masszírozd bele a lime-levet az aprított kelkáposztába, majd keverd össze a többi hozzávalóval.
- A tartármártáshoz keverd össze a vegán majonézt, aprított jalapeñót és a jalapeño levét. Hűtsd, amíg nem használod.
- Olaj melegítése és panír elkészítése: Melegítsd az olajat 190°C-ra (375°F).
- Az első panírhoz keverd össze a ½ csésze lisztet, ⅛ csésze kukoricakeményítőt, ¼ teáskanál tengeri sót és ¼ teáskanál fehér borsot.
- A második panírhoz keverd össze az 1 csésze lisztet, ¼ csésze kukoricakeményítőt, a sütőport, paprikát, a fűszert, fokhagymaport, hagymaport, ¼ teáskanál tengeri sót és ¼ teáskanál fehér borsot. A szódavizet vagy sört csak közvetlenül a sütés előtt add hozzá.
- Sütés: Vedd ki a tempeh-t a pácból, forgasd meg az első panírban, majd mártsd bele a tésztába. Óvatosan helyezd az olajba, és süsd 3-4 percig, amíg aranybarnára sül. Papírtörlőre szedd ki, és folytasd a sütést kisebb adagokban. Ne zsúfold túl az olajat, hogy a darabok ne ragadjanak össze.
- Taco összeállítása: Tálald a tempeh "halrudacskákat" tortillában a kelkáposzta-salátával és jalapeño tartármártással.
Ötlet a tálaláshoz: A tempeh rudak magukban is finomak a mártással és salátával!
Tipp a dietetikustól: A tempeh egy szójababból készült, könnyen emészthető, fermentált élelmiszer, így nemcsak fehérjében gazdag, a bélflórát is támogatja. Ezen kívül magas kalcium-, magnézium-, vas- és B-vitamin-tartalma. Telített zsírokban viszont szegény, így a szív-érrendszer védelme szempontjából is jó választás.