Karácsonyi pástétom

Karácsonyi pástétom

Karácsonyi pástétom

Hozzávalók:

  • 250 g főtt vagy konzerv lencse
  • 150 g dió
  • 100 g zabpehely
  • 1 fej vörös vagy lilahagyma
  • 2 ek. növényi olaj
  • 3 + 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db narancs
  • 2 ek. majoranna
  • ½ tk őrölt babérlevél
  • ½ tk. őrölt kömény
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 db paprika
  • 1,5 bögre víz
  • só, bors: ízlés szerint
  • 60 g sörélesztőpehely
  • 3 ek. kókuszolaj

Elkészítés:

  • A hagymát apróra vágjuk és 2 ek. olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, majd a 3 gerezd szeletelt fokhagymát és az egészet össze pirítjuk.
  • Ezután mehet bele a dió, a zabpehely és a fűszerek, ráöntjük a vizet és 5-10 perc alatt összefőzzük.
  • Aprító-, vagy turmixgépbe tesszük a főtt lencsét, a diós masszát és hozzáadjuk 1 db narancs héját és levét, majd az egészet krémesre turmixoljuk. 
  • A pástétomot szép kerámia edényekbe töltjük, elegyengetjük a tetejét és hűtőbe tesszük.
  • A kókuszolajat egy serpenyőben felmelegítjük és a maradék 3 gerezdnyi fokhagyma szeleteket enyhén lepirítjuk benne. Ezzel fogjuk vékonyan beteríteni a masszát, ami majd vékony fokhagymás zsír réteget fog eredményezni a pástétom tetején. 

Tippek a dietetikustól:

  • Fogyasszuk friss kenyérrel vagy kaláccsal és sok sok nyers zöldséggel. 
  • Tálaláskor megszórhatjuk egy kis marék gránátalma maggal is az extra ünnepi hatás kedvéért. 
  • A fűszerezést nyugodtan variálhatjuk ízlésünk szerint. 

Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron

Kulcsszavak: vegán, növényi, lencse, pástétom, karácsonyi
Receptkártya készítője WP Delicious