Blog
Fehérje hús nélkül

Fehérje hús nélkül

Ha azt mondom, fehérje, a legtöbben azt mondják: hús!

De mi van, ha azt mondom, hogy a fehérje ott van a babban, a lencsében, rizsben, sőt, még a dióban is? Bizony, fehérje nem csak a csirkemellben és a marhasteakben található!

Az Y és Z generáció egyre tudatosabban keres fenntartható és egészséges alternatívákat, és ez alól a fehérjebevitel sem kivétel. Ha szeretnéd kicsit zöldebben, fenntarthatóbban és izgalmasabban fedezni a napi fehérjeszükségletedet, olvass tovább!

Miért fontos a fehérje?

A fehérje az élet egyik alappillére. Izmok, sejtek, hormonok, enzimek – mind fehérjékből épülnek fel. Ha nem viszel be eleget, fáradt lehetsz, izmaid lassabban regenerálódnak, sőt, az immunrendszered is gyengébb lehet. De mennyi az annyi? Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete testsúly-kilogrammonként kb. 0,8-1 g, de sportolás és aktív életmód esetén ez 1,2-2 g-ra is nőhet.

Hol találsz fehérjét a húson kívül?

1. Hüvelyesek – A fehérjedús szuperhősök

  • Lencse (kb. 25 g fehérje/100 g)
  • Csicseriborsó (kb. 19 g fehérje/100 g)
  • Fekete bab (kb. 21 g fehérje/100 g)
  • Szója (kb. 36 g fehérje/100 g)

A hüvelyesek nemcsak fehérjében gazdagok, hanem rostban, folsavban és vasban is. Hosszabb ideig tartanak jóllakottan és segítik az emésztést. 

A hüvelyesek egészségre gyakorolt hatásáról itt olvashatsz bővebben.

A szója teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetünknek szüksége van. A tofu nemcsak kiváló fehérjeforrás, hanem könnyen variálható is: grillezhetjük, rántottát készíthetünk belőle, vagy akár turmixba is tehetjük egy kis extra fehérjepótlásért.

Próbáld ki sósan egy tofurántottában, vagy édesen egy isteni sajttortában.

Amellett, hogy a hüvelyesek rendkívül értékes tápanyagokkal látják el a tested, még spórolhatsz is velük, hiszen hüvelyesből sokkal olcsóbb fehérjét bevinni, mint húsból.

Ha még nem győztünk meg, nézd meg az összehasonlításunkat, konkrét árakkal.

2. Olajos magvak és magvak

  • Mandula (kb. 21 g fehérje/100 g)
  • Dió (kb. 15 g fehérje/100 g)
  • Kendermag (kb. 31 g fehérje/100 g)
  • Tökmag (kb. 30 g fehérje/100 g)

Ezek a kis energiabombák tele vannak fehérjével és esszenciális zsiradékokkal. Dobj belőlük a zabkásádba vagy készíts belőlük házi magvajat

3. Gabonafélék és álgabonák, amik meglepően fehérjedúsak

  • Quinoa (kb. 14 g fehérje/100 g)
  • Hajdina (kb. 13 g fehérje/100 g)
  • Zab (kb. 17 g fehérje/100 g)

Ezek a gluténmentes gabonafélék nemcsak fehérjében, hanem rostban, B-vitaminokban és antioxidánsokban is gazdagok. Főzz egy tál quinoát zöldségekkel vagy próbáld ki a hajdinapalacsintát!

4. Zöldségek – Nem csak vitamint adnak!

  • Spenót (kb. 2,9 g fehérje/100 g)
  • Brokkoli (kb. 2,8 g fehérje/100 g)
  • Kelbimbó (kb. 3,4 g fehérje/100 g)

Persze nem zöldségekből fedezzük a  fehérjeszükséletünk nagy részét, de bizony még a ők is tartalmaznak valamennyi növényi fehérjét. 

5. Növényi fehérjeporok

  • Borsófehérje (kb. 80 g fehérje/100 g)
  • Rizsfehérje (kb. 75 g fehérje/100 g)
  • Szójafehérje (kb. 90 g fehérje/100 g)

Ha gyorsan és kényelmesen szeretnél fehérjét bevinni, próbáld ki ezeket turmixba keverve! Fontos, hogy feldolgozott fehérjeporok fogyasztása nem feltétlenül szükséges a fehérjebevitel biztosítására még 100% növényi étrenden sem!

Ha mégis szeretnél 1-1 alkalommal ilyet fogyasztani, válaszd azokat a fajtákat, amik 2-3 növényi fehérje keverékét tartalmazzák. 

A növényi fehérjeforrások rendszeres fogyasztása változatosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá teszi a táplálkozásunkat. Ha okosan kombinálod őket, könnyedén biztosíthatod a teljes értékű fehérje bevitelt!

A növényi források izgalmasak, fenntarthatóak és tele vannak tápanyagokkal. Próbálj ki új ételeket, fedezd fel a hüvelyesek, magvak és gabonák világát – és garantáltan nem fogsz fehérjehiánytól szenvedni!

Szemezgess kedvenc, növényi fehérjében gazdag receptjeink közül!

Szerző:

Magyarvári Szilvia,

Dietetikus, táplálkozástudományi szakember

www.bekeatanyeron.hu

Tags :