Blog
Flexi vagyok! Mit jelent a flexitariánus étrend?

Flexi vagyok! Mit jelent a flexitariánus étrend?

A modern táplálkozási trendek közül az egyik legdinamikusabban terjedő irányzat a flexitariánus étrend. 

Egy 2022-es tanulmány szerint az európaiak 10-30%-a már nem tartja magát teljes mértékben húsevőnek, ideértve a vegetáriánusokat, peszkateriánusokat és flexitariánusokat is.

De mit is jelent pontosan flexinek lenni, és miért választják egyre többen ezt az életmódot?

Ebben a blogcikkben bemutatjuk a flexitariánus táplálkozás alapelveit, előnyeit, fenntarthatósági vonatkozásait és dietetikusunk tippjeit is elolvashatod, hogyan építs be könnyen követhető, környezetbarát lépéseket az étrendedbe.

Mi az a flexitariánus étrend?

A flexitariánus étrend a „flexible” (rugalmas) és „vegetarian” (vegetáriánus) szavak ötvözetéből származik. Lényegében egy főleg növényi alapú étrend, amely időnként megenged kisebb mennyiségű hús és állati termék fogyasztást is. Azok számára ideális, akik szeretnének döntően növényi eredetű alapanyagokra támaszkodni a táplálkozásunkban, háttérbe szorítani az állati eredetű élelmiszereket, de nem szeretnének róluk teljesen lemondani.

Fontos megjegyezni, hogy a modern táplálkozástudományi ajánlások egyébként is nagyrészt (min. ¾ részben) növényi alapanyagokra támaszkodnak, ahogy azt a kanadaiak táplálkozási ajánlásából is látjuk.

A flexitariánus étrend kulcselemei:

  • Növényi alapú táplálkozás: A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák és olajos magvak alkotják az étrend alapját.
  • Mérsékelt húsfogyasztás: A hús, különösen a vörös és feldolgozott húsok, ritkán és kisebb mennyiségben szerepelnek az étrendben.
  • Tápanyagdús ételek: A feldolgozatlan ételek előnyben részesítése a finomított és ultra-feldolgozott termékekkel szemben.
  • Fenntartható választások: Helyi, szezonális ételek előnyben részesítése.

Miért választanak egyre többen flexitariánus étrendet?

1. Egészségügyi előnyök

Azok a növényi alapú étrendek, amik bővelkednek zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, olajos magvakban, természetes módon magas rost, vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalommal rendelkeznek. Emellett a mérsékelt állati eredetű termék fogyasztás, alacsonyabb telített zsír, koleszterin bevitelt is eredményez. 

Ezek mind hozzájárulhatnak az egészség fenntartásához, a szív érrendszeri-, cukoranyagcsere-, és bizonyos daganatos betegségek megelőzéséhez.

A rostban gazdag étrend segíti az egészséges bél mikrobiom fenntartását, támogatja az emésztést és hozzájárul az ideális testsúly megtartásához.

2. Fenntarthatóság

A nagyüzemi állattartás jelentős hatással van a környezetre, a flexitariánus étrend pedig csökkentheti az ökológiai lábnyomot. Kevesebb hús fogyasztásával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint a víz- és területhasználat is csökken.

A húsfogyasztás jelentős környezeti terhet ró a bolygóra. Az állattartás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 14,5%-áért (FAO, 2013), ami több, mint az összes közlekedési eszköz együttvéve. Ezen belül a marhahús előállítása különösen erőforrás-igényes: 1 kg marhahús előállításához kb. 15 400 liter vízre van szükség, míg ugyanennyi lencséhez csupán 1250 liter kell (Water Footprint Network).

Ha egy átlagos európai heti három húsmentes napot tartana, évente körülbelül 300 kg szén-dioxid-kibocsátást spórolhatna meg, ami annyi, mintha 1300 km-rel kevesebbet autóznánk.A flexitariánus étrend hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez is, mivel a nagyüzemi állattartás a világ erdőirtásainak 80%-áért felelős (WWF). A csökkenő húsfogyasztás kevesebb legelőterületet és takarmánytermesztést igényel, így hozzájárulhat az ökoszisztémák védelméhez.

Ha kíváncsi vagy, mekkora az étrended ökológiai lábnyoma, próbáld ki ezeket a kalkulátorokat:
🌍 Ökológiai lábnyom kalkulátorkiszámolhatod az ökológiai lábnyomod: https://okokalk.mnb.hu/
🌱 BBC Climate Change Food Calculator – Megmutatja az egyes élelmiszerek környezeti hatását: https://www.bbc.com/news/science-environment-46459714
🔢 Water Footprint Calculator – Számold ki a vízlábnyomodat (amerikai adatokhoz hasonlít) https://www.watercalculator.org/

A flexitariánus étrend tehát nemcsak az egészségünkre, hanem a bolygóra is pozitív hatással van, anélkül, hogy teljesen le kellene mondanunk a húsról.

3. Rugalmasság és fenntartható szokások

A vegetáriánus és vegán étrendek sokak számára korlátozóak lehetnek. A flexitariánus életmód lehetőséget ad arra, hogy tudatosan csökkentsük a húsfogyasztást anélkül, hogy teljesen le kellene mondani róla.Ez az étrend nem „mindent vagy semmit” hozzáállásra épül, hanem arra ösztönöz, hogy az egyéni igényeidhez és életmódodhoz igazítsd az étkezésed. Ha például hetente csak két-három húsmentes napot tartasz, már jelentős hatással lehet az egészségedre és a környezetre.

Milyen formában lehet követni a flexitariánus étrendet?

A rugalmasság azt is jelenti, hogy mindenki a saját tempójában alakíthatja ki az étrendjét. Íme néhány megközelítés:
🔹 „Húsmentes hétfő” és más tematikus napok – Kezdd egy egyszerű változtatással, például hetente egy-két nap teljesen növényi alapon.
🔹 Kisebb adagok, jobb minőség – Ha mégis húst fogyasztasz, válassz fenntartható forrásból származó, jobb minőségű termékeket, és csökkentsd az adagot (pl. 150 g helyett 80-100 g hús egy étkezésnél).
🔹 Hús helyett hüvelyesek – Cseréld le a darált húst lencsére vagy csicseriborsóra egy-egy receptben, például lencse bolognaiban vagy tacoban.
🔹 Helyi és szezonális ételek előnyben – A flexitariánus étrend nemcsak a hús mennyiségéről szól, hanem arról is, hogy tudatosabban válassz alapanyagokat.

Hogyan segíthet a rugalmasság a hosszú távú fenntarthatóságban?

Az étrendi szokások hosszú távú fenntarthatósága nagyban függ attól, hogy mennyire könnyen tarthatók be. Egy 100%-ban növényi étrend sok ember számára nehéznek tűnhet, és hirtelen, meggondolatlan váltás esetén nagyobb eséllyel térnek vissza a korábbi, húsalapú táplálkozáshoz. Ezzel szemben a flexitariánus étrend egy fokozatos, életmódszerű változás, amelyet könnyebb megtartani hosszú távon.

A kutatások szerint a flexitariánus étrendet követők kevesebb kísértést éreznek arra, hogy „visszaessenek” a korábbi étkezési szokásaikba, mert nincs tiltás vagy bűntudat, csak tudatos döntések. Ezért a fenntartható étrendek között az egyik legéletképesebb megoldás lehet azok számára, akik szeretnének egészségesebben és környezettudatosabban étkezni, de nem szeretnének szigorú szabályokhoz ragaszkodni.

Ha szeretnéd kipróbálni a flexitariánus életmódot, íme néhány egyszerű lépés Magyarvári Szilvia dietetikusunktól:

  • Kezdd kis lépésekkel! – Próbálj hetente egy-két napot teljesen növényi alapon tartani vagy jelölj ki 1 étkezést, pl.: vacsorák, amit mostantól igyekszel növényi alapúra cserélni.
  • Pozitív fókusz! – Arra koncentrálj, hogy mit adhatsz hozzá a táplálkozásodhoz, és ne arra, hogy mit kell csökkentened! Írj egy listát, hogy az adott héten milyen új hüvelyest, zöldséget, gyümölcsöt, gabonát vagy olajos magot hozol be az étrendedbe. Pl.: 5 féle zöldség, 3-4 féle gyümölcs, 3 féle hüvelyes, 2-3 féle teljes értékű gabona, 1-2 féle olajos mag. Ezzel a megközelítéssel elkerülheted, hogy lemondásként éld meg az állati termékek csökkentését. 
  • Figyelj a fehérjebevitelre! – Ne szimplán csak elhagyd a húsokat és állati termékeket, fedezd fel a hüvelyeseket, mint fehérjeforrások! A bab, lencse, tofu és csicseriborsó kiváló fehérjeforrások. Ha receptekre van szükséged a kezdéshez, kattints ide.
  • Kísérletezz! Nem feltétlenül kell a megszokott ételeket flexivé vagy vegánná alakítani. Próbálj ki teljesen új ételeket, válassz egy hüvelyeset, gabonát, zöldségeket és alkoss valamilyen teljesen új ételt. Az ideális tányér arányhoz használd a cikkben bemutatott képet segítségül. És fűszerezz bátran!
  • Ne ess bele a feldolgozott ételek csapdájába! – A flexitariánus étrend nem a bolti „vegán” készételekről szól, hanem a friss, tápanyagdús, teljes értékű alapanyagokról.
  • Válaszd a minőséget! – Ha húst eszel, támogasd a fenntartható gazdálkodásból származó termékeket.

A flexitariánus étrend egy fenntartható és egészséges alternatíva azok számára, akik csökkenteni szeretnék a húsfogyasztásukat anélkül, hogy teljesen lemondanának róla. Egy kis tudatossággal és nyitottsággal te is rugalmasan bevezetheted ezt a kiegyensúlyozott és fenntartható életmódot!