Magyaros lencsegulyás
Hozzávalók:
- 250 g barna lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 ek. növényi olaj
- 4 szál sárgarépa (~400 g)
- 4-5 szem burgonya (~700 g)
- 2 tk. pirospaprika
- 2 tk. füstölt fűszerpaprika
- 1 tk. őrölt köménymag
- 2 db babérlevél
- 1 ek. almaecet
- só, őrölt feketebors: ízlés szerint
- növényi tejföl: tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A lencsét beáztatjuk pár órára vagy egy éjszakára.
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon lepirítjuk.
- Hozzáadjuk a karikára vágott répát, szintén lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a fűszereket és felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje.
- Mikor elkészült hozzáadjuk az almaecetet, majd egy kis növényi tejföllel tálaljuk.
Tippek a dietetikustól:
- A lencse kiváló fehérje és rost forrás, így hozzájárul a hosszan tartó jóllakottsághoz és az ideális testsúly eléréséhez, megtartásához.
- Gazdag folsavban és vasban, melyek fontosak a vérképzéshez.
- A levest bátran variáld más zöldségekkel, használhatsz brokkolit vagy céklát vagy ami épp otthon van.
Forrás: Magyarvári Szilvia - dietetikus, Béke a tányéron